Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Парижката декларация: новият международен ред в борбата срещу корупцията
 
Радисън САС Гранд Хотел, София

На 23 октомври 2003 г. г-жа Ева Жоли, известен разследващ магистрат, изнесе публична лекция, в която представи опита от работата си по дела за голяма корупция във Франция. Събитието беше организирано от Центъра за изследване на демокрацията и Посолството на Кралство Норвегия в България.

В началото на своето изложение г-жа Жоли изрази мнението, че престъпленията в икономическата сфера трябва да се разследват и наказват като всички останали закононарушения, като едно от най-важните условия за успеха на подобни разследвания е независимостта на магистратите.

Ева Жоли се спря подробно на делото за злоупотреби на френската петролна компания Elf, по което е работила повече от осем години. Разкритията показват неправомерно отклоняване на големи суми към лични банкови сметки на ръководния състав на Elf, като в аферата е замесен и разследван бившият външен министър и сегашен президент на Конституционния съд на Франция Ролан Дюма.

Г-жа Жоли разказа за трудностите, които е срещала по време на разкритията на все по-големи аномалии в управлението на финансите на компанията. Съществуващата реална опасност за живота й дори е налагала издаването на специална заповед за денонощна охрана.

Най-важните уроци, които г-жа Жоли научава в хода на разследването са следните:

- разследвания от такъв мащаб отнемат много време, което изисква висока мотивация на екипа и гъвкавост на системата. Според нея, съдебният апарат във Франция се е оказал непригоден за подобни разследвания;

- помощта от чужди страни и институции е изключително важна, особено когато е необходимо установяване на притежателите на сметки в чужди банки.

Във връзка с необходимостта от все по-тясно международно сътрудничество за разкриване на корупция по високите етажи на властта, Ева Жоли представи целите на лансираната от нея на 19 юни т.г. Парижка декларация. Декларацията предлага мерки за предотвратяване на тежките форми на корупция и за по-ефективно разследване във всички страни по света. Документът е подкрепен от 25 международно признати личности, между които известни политици, магистрати, журналисти и носители на Нобелова награда за постижения в областта на науката.

След лекцията г-жа Жоли отговори на въпроси от публиката. Георги Апостолов, Координатор на Медийната експертна група на Коалиция 2000 попита за отношението на медиите към работата на г-жа Жоли по делото Elf. Тя поясни, че в началото медиите са я подкрепяли, но поради дългото разследване постепенно са изгубили вяра в разкриването на истината и дори са застанали на страната на обвиняемите.

Константин Пашев от Конфедерацията на независимите синдикати запита какви са критериите за определяне на по-корумпирани и по-малко корумпирани страни и дали парите на корумпираните държавници от слабо развитите държави не идват всъщност от богатите западни страни като след това се връщат обратно в тях. Ева Жоли отговори, че факторите, определящи нивото на корупция са много, но характерен белег за високо ниво на корупция в една държава е липсата на вътрешен контрол и зависимостта на съдебната система. Тя се съгласи с мнението за движението на парите от богати към бедни и отново към богати страни и изрази надежда, че Конвенцията на ООН за борба с корупцията, която ще бъде подписана в Мексико през декември тази година, ще отвори нова страница в борбата в корупцията в света.

Биография на Ева Жоли
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ