Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Дискусия: Ролята на медиите в противодействието на организираната престъпност
 
Дългогодишният репортер на Филаделфия Инкуайърър Джордж Анастейша взе участие в дискусия за организираната престъпност на 29 септември, 2004 г. в Центъра за изследване на демокрацията. През последните двадесет години г-н Анастейша пише за организираната и неорганизираната престъпност в Южна Филаделфия.

В своето изложение той подчерта, че медиите трябва да имат две основни цели: да дадат публичност на даден проблем и да предизвикат дискусия за последиците от този проблем за обществото. След това той описа трите основни инструмента на органите за правоприлагане в САЩ, отговорни за противодействие на организираната престъпност:

• законът RICO

Законът за организации, въвлечени в рекет и корупция определя наказания за криминалния деяния, извършени в рамките на действаща престъпна организация. Законът е приет през 70-те години, но започва да се прилага масово едва през 80-те.

• използване на технически средства

Подслушването и записването на разговори беше дадено като пример за важността на подобни технически средства в случаи, когато съществува достатъчно основание за проследяване на заподозрян. Правото да се поставят такива устройства обаче е строго следено в рамките на системата на проверка и баланс между институциите.

• самопризнание на самите гангстери

Джордж Анастейша направи паралел между организираната престъпност през 20-ти век и тероризма днес, като посочи че докато целта на първите е била да корумпират системата, то терористите се стремят да разрушат системата, което изисква съвсем различен подход и политика на противодействие.

В случая с България не е достатъчна само воля, необходими са и средства и инструменти за противодействие на организираната престъпност, подчерта г-н Анастейша.

Представители от Академията на МВР, експерти от Центъра за изследване на демокрацията и разследващи журналисти също споделиха опита си в изследването и борбата с организираната престъпност в България.Джордж Анастейша
Биографични данни

Репортерът на Филаделфия Инкуайърър е автор на пет книги за организираната престъпност, както и на телевизионни репортажи за ABC Primetime, Discovery Channel и History Channel.

Най-новата му книга е “Последният гангстер" (март 2004), историята на Рон Привит и краят на бандата от Филаделфия. Други негови книги са “Кръв и чест” (1991), наречена “най-добрата книга за гангстери, писана някога” и “Южният вятър”(1999).

Г-н Анастейша е завършил френска литература в колежа в Дартмут през 1969 и работи като репортер през последните тридесет години.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ