Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Шести колоквиум за транс-граничната престъпност: “Престъпност и икономика и Икономика на престъпността”
 
От 2 до 4 септември 2004 г., Фондация Фридрих Еберт и Университетът в Тилбург организираха в Берлин колоквиум по проблемите на транс-граничната престъпност. Той имаше за цел да разкрие съществуващите връзки между легалните и нелегалните предприемачи, уязвимостта на официалната, законна икономика и методите за борба с организираната бизнес престъпност.

Д-р Мария Йорданова, директор на Правната програма към Центъра за изследване на демокрацията, разгледа процеса на реформа в българската съдебна система и структурните и организационни промени, които трябва да бъдат осъществени в нея в контекста на бъдещото ни присъединяване към ЕС. Тя изброи и ратифицираните от България инструменти за противодействие на корупцията и организираната престъпност и посочи основните препоръки, дадени от водещите експерти на Инициативата за развитие на съдебната реформа и Центъра за изследване на демокрацията.

Руслан Стефанов, координатор на проект към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, представи връзката на неформалната икономика, недекларираната заетост и черните пазари в новите членки и страни-кандидатки на ЕС с фокус върху България. Той посочи и основните изводи от наскоро проведено от Коалиция 2000 иновативно изследване на динамиката на нефорамалната дейност в България, което оценява правителствената политика в тази област и предлага алтернативи за решения.

Тихомир Безлов, главен експерт към Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, посочи, че пазарите на наркотици в големите български градове почти напълно са монополизирани от организираните криминални групировки, които съществуват съвместно с други групи, участващи в трафика на хероин към Западна Европа и продукцията и трафика на амфетамини към Близкия Изток. Г-н Безлов също така подчерта, че пазарите на наркотици в България са малки и “плоски”, в резултат на което големите криминални организации са фрагментирани и локализирани по региони.

Effects of EU Enlargement on the Judiciary and Law Enforcement in Bulgaria, презентация на д-р Мария Йорданова, директор на Правната програма към Центъра(MS PowerPoint, 229 KB)

Informal Economy and Informal Labour in New Member States and Candidate Countries: The Case of Bulgaria, презентация на Руслан Стефанов, координатор на проект към Икономическата програма на Центъра (MS PowerPoint, 590 KB)

Drug Market and Drug Trafficking in Bulgaria, презентация на Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията (Adobe PDF, 929 KB)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ