Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Бъдещето на сигурността в Европа: значението на разширяването на ЕС и НАТО
 
На 4 ноември 2003 г. Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса по въпросите на сигурността в Европа с участието на г-н Джон Мроз, президент на института EastWest. В дискусията взеха участие експерти от Министерствата на отбраната и външните работи, Военната академия "Г. С. Раковски", парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност, дипломати и журналисти. Д-р Огнян Шентов, Председател на УС на Центъра, представи госта, а г-н Бойко Тодоров, Програмен директор, модерира дискусията.

В своето изложение Джон Мроз постави акцент върху въпроса за различното възприемане на заплахите за сигурността, което според него има особено важно значение при формиране на външната политика в съвременния свят, характеризиращ се с "огромна несигурност". Г-н Мроз подчерта, че все по-малко са различията между традиционните и новите рискове за сигурността и че правителствата задължително трябва да се съобразяват с нови глобални проблеми като замърсяването на околната среда, както и с нови участници в международните отношения като транснационалните компании. Г-н Мроз не се съгласи с изразеното мнение, че САЩ предпочитат да разрешават споровете чрез военни операции и даде за пример програма, прилагана от американското правителство в Судан. Намесата на САЩ в гражданския конфликт в тази страна е свързана единствено с предоставяне на хуманитарна помощ и ако тази програма донесе резултати ще даде надежда за алтернативен модел на разрешаване на евентуални бъдещи локални конфликти в различни точки на планетата. Участниците в дискусията обсъдиха и въпроси, свързани с развитието на Европейската политика за сигурност и отбрана, бъдещото сътрудничество между ЕС и НАТО, както и приоритетите във външната политика на България като страна-кандидатка за членство едновременно и в двете организации.


Джон Мроз
Биографични данни

Джон Едуин Мроз е президент и основател на института EastWest, независима международна неправителствена организация, основана през 1981 г. Той е бил съветник на повече от двадесет правителства, в т.ч. на САЩ, Германия, Полша и Русия, както и на ЕС, НАТО, Съвета на Европа и Г-8. Има многобройни международни награди, включително най-високото отличие, което Германия дава на граждани на други страни за приноса им за обединението на страната.

Г-н Мроз завършва Училището по право и дипломация Флетчър и Университета на Нотрдам. Той е автор на една от емблематичните книги за арабско-израелския конфликт “Отвъд сигурността: частни взаимоотношения между араби и израелци”. Негови статии се появяват редовно в американската, европейската и руската преса.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ