Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Президентските избори в САЩ: техники за набиране на средства
 
Американският експерт по набиране на средства за политически цели Пол Пелетие изнесе лекция на 26 юли, 2004 г. в Центъра за изследване на демокрацията.

В изложението си г-н Пелетие се спря подробно върху политическия процес в САЩ, подчертавайки, че политическият успех днес зависи от способността на кандидатите да организират и общуват. Комуникацията се превръща във важен инструмент и политиците все по-често прибягват до директен контакт с избирателите. Кампаниите се ориентирани към обикновените хора, а изполването на технически средства и особено на телевизионни реклами намалява.

Г-н Пелетие описа видовете кампании в САЩ според личните качества и убеждения на кандидатите. Той обясни особеностите на разделението на властите и процедурата на гласуване при избор на президент, върховен съд и конгрес. Представи своето виждане за мотивите за гласуване в отделните щати и разпределението на гласовете между тях и предположи къде ще бъдат основните "бойни полета" в предстоящите избори.

В заключение той представи различни начини за набиране на средства за президентските избори и отговори на въпроси на публиката, свързани с прогнозите за президентските избори през 2004 г.

Истинската същност на изборите в САЩ - лекция на Пол Пелетие (на английски език, MS PowerPoint, 1.05 Mb)


Пол Пелетие
Биографична справка

С повече от десетгодишен опит в набиране на средства и консултации, Пол Пелетие е признат за един от водещите експерти в САЩ в областта на политическо финансиране. Той работи като сътрудник по законодателството в Конгреса и като заместник главен сътрудник в Белия дом. Създава собствена фирма за консултации - Direct Campaign Solutions - през 1993 г. Инструктор е в семинари за Републиканския национален комитет, Националния политически комитет на жените, Института за лидерство, Лидерската конференция на консерваторите, Списание "Кампании и избори", Американската асоциация за политически консултанти и др. Завършва колеж по финанси, програмата за набиране на средства към Университета в Индиана и Института за лобиране към Американския университет. Г-н Пелетие има бакалавърска степен по политически науки от Университета "Колумбия" и магистърска степен по политически мениджмънт от Университета "Рийджънт".

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ