Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Международна конференция: Преките чуждестранни инвестиции на Балканите: Алтернативи за бъдещето
 

На 22 и 23 октомври 2001 г. в Тирана, Албания беше проведена международна конференция на тема "Преките чуждестранни инвестиции на Балканите: алтернативи за бъдещето". Основни участници в конференцията бяха представителите на трите организации, участвали в проекта "Преки чуждестранни инвестиции на Балканите: алтернативи за намаляване на съществуващите бариери", финансиран от "Фрийдъм хауз", а именно Институтът за развойни проучвания и алтернативи, Албания (IDRA), Центърът за стратегически изследвания и документация, Македония (CSRD) и фондация Приложни изследвания и комуникации, България (ARC Fund). В конференцията участваха представители на правителствени институции, международни донорски организации като Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE), дипломати и чужди инвеститори. Конференцията беше организирана от IDRA с помощта на програмата Изток-Изток на Института Отворено общество, Будапеща.

Фондация Приложни изследвания и комуникации беше представена на конференцията от Веселин Минчев, Тихомир Безлов и Тодор Ялъмов. Г-н Драгомир Джамбазки, съветник по икономическите въпроси в Посолството на Република България в Албания също взе участие в конференцията. Г-н Минчев представи основните резултати от изследванията на преките чуждестранни инвестиции в България, извършени през последната година от Центъра за изследване на демокрацията и Фондация Приложни изследвания и комуникации. Г-н Безлов представи доклад посветен на чуждите инвестиции, конкурентноспособността и сивия сектор в икономиката. Г-н Ялъмов представи институционалната рамка за преките чуждестранни инвестиции в България и практически препоръки за промоцирането на преките чуждестранни инвестиции в региона.

Конференцията в Тирана беше заключителна от поредицата национални работни срещи, проведени в Скопие, София и Тирана през изминалата година. Нейната основна цел беше, чрез обсъждане на трендовете на развитие, моментните проблеми и предизвикателствата пред преките чуждестранни инвестиции в Албания, България, Косово и Македония, да се поощри създаването на регионален подход в решаване на местните проблемир свързани с привличането на инвестиции в Югоизточна Европа.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ