Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична лекция: Политическият преход, конституцията и доброто управление в Испания
 
На 18 май 2004 проф. Хосе Антонио Ескудеро* – бивш сенатор и един от авторите на испанската конституция - изнесе лекция за испанския опит в процеса на преход и присъединяване към Европейския съюз . Лекцията, която се проведе в Центъра за изследване на демокрацията, беше открита от д-р Мария Йорданова, директор на Правната програма към Центъра и посланика на кралство Испания у нас Хосе Анхел Лопес – Хорин. На лекцията присъстваха министърът на правосъдието Антон Станков, председателят на Конституционния съд Неделчо Беронов, проф. Драгомир Драганов, преподавател в Софийския университет, Татяна Дончева, народен представител, Капка Костова, председател на Софийския районен съд, както и представители на неправителствени организации и дипломатически мисии в България.

В своята лекция проф. Ескудеро разгледа историческия контекст, предхождащ изработването на испанската конституция от 1978 година и отбеляза, че постигнатият консенсус между основните политически сили при гласуването на текста на конституцията и проведения референдум по нея след това са основните фактори, които й осигуряват стабилно действие за десетилетия напред. Всяка от участващите политически партии се наложи да направи компромис с някои свои позиции по основни въпроси като избора между монархия или република и федерация или унитарна държава, чрез които се постигна този “магически консенсус” - каза професорът.
На въпрос на проф. Драгомир Драганов за рисковете от процеса на интеграция проф. Ескудеро отбеляза, че интеграцията в ЕС е гаранция за запазването на стабилността и единството на една нация, а не дестабилизиращ фактор.

Той също препоръча постигане на съгласие при избора на национален омбудсман в България като подчерта, че успехът на испанският народен защитник (омбудсман) се дължи на факта, че личността, предложена за поста е била свободна от всякакви политически спекулации и асоциации. “Народният защитник трябва да се разглежда като гарант за спазването на човешките права в една страна, а не като прокурор или политик”, заяви проф. Ескудеро.

* Проф. Ескудеро е участвал в Конституционната комисия на сената, която променя конституцията от 1978 г. и подготвя Испания за членство в Европейския съюз. Награден е с медал за конституционни заслуги и е удостояван с множество университетски отличия за научни постижения в областта на правото и историята. Два пъти, през 1987 и 1999, е избиран за депутат в Европейския парламент. Член е на Кралската академия по правораздаване и законодателство и на Международната асоциация по история на правото. Автор е на 8 книги, чел е лекции по история на правото в университети в Испания, Германия, Австрия, Великобритания и САЩ
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ