Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Информационен ден за популяризиране на институцията омбудсман в град Гоце Делчев
 
На 17 октомври 2003 г. в град Гоце Делчев се проведе информационен ден за популяризирането на институцията омбудсман, организиран съвместно с фондация “Егида” – град Гоце Делчев.

В семинара взеха участие представители на местната администрация, съдебната власт и неправителствени организации, юристи и журналисти от местните медии.

Въведение по темата направи президентът на фондация “Егида” Красимир Сомлев, който представи гостите и запозна участниците с институцията омбудсман и необходимостта от въвеждането й на местно ниво.

Общественият посредник на Столична община Антоанета Цонева представи работата на своя офис и основните проблеми при създаването на законодателна уредба и въвеждането на институцията омбудсман в България.

Светослав Георгиев от офиса на софийския обществен посредник разясни основните практически аспекти от дейността на местния обществен посредник. Много важно условие според него е местният омбудсман да е запознат със законодателството, особено това за местното самоуправление и местната администрация, както и с работата в общинската администрация.

Георги Стоев, член на Управителния съвет на фондация “Егида” представи обществените нагласи по отношение на институцията в община Гоце Делчев и подчерта незаинтересоваността на местната администрация. Според него е от голямо значение подобаващото разясняване на същността и функциите на институцията чрез организирането на подобни събития, така че в община Гоце Делчев да бъде създаден местен обществен посредник под натиска на гражданското общество.

Пламен Масърлиев от Асоциация “Нови алтернативи” запозна присъстващите с основните актове на Съвета на Европа относно институцията омбудсман и с правната основа на Европейския омбудсман.

Програмният секретар на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Росица Елазар представи дейността на Центъра и на Коалиция 2000 в подкрепа на установяването на институцията омбудсман на национално и местно ниво в България.

Програма на информационния ден
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ