Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Демократично управление в България: публично-частното партньорство за насърчаване на икономическите реформи
 
На 19 април 2004 г. във Федералния градски съвет във Вашингтон се проведе дискусия, на която беше обсъден ходът на реформите в България. Дискусията е организирана съвместно от Федералния градски съвет във Вашингтон, американския Център за международно частно предприемачество и Центъра за изследване на демокрацията.

Специален гост на дискусията беше кметът на София Стефан Софиянски. Той представи основните икономически реформи от 1990 г. насам, които са в основата на изграждането на стабилната и демократичната управленска система в страната. Г-н Софиянски обърна внимание на трансформацията на собствеността и въвеждането на механизми за публично-частно партньорство, довели до по-добро управление и икономически растеж. За американските гости той посочи пет области, които предоставят възможности за инвестиции в България: инфраструктура, енергетика, селско стопанство, туризъм и екология.

Кметът, посланик Поптодорова и д-р Шентов отбелязаха, че България вече има нова роля – тя е приключила повечето от най-важните реформи и днес може да бъде катализатор за промяна и стабилност в Югоизточна Европа и района на Черно море. Посланик Поптодорова посочи, че въпреки бъдещите предизвикателства, свързани с прехода в България (качеството на законодателството и системата на правоприлагане), страната вече е заела своето място на международната политическа сцена. Тя подчерта, че подкрепата от страна на САЩ е била първият и един от най-важните фактори за успеха на демократичните реформи в България.

Г-н Кенет Спаркс, изпълнителен директор на Федералния градски съвет, изрази готовността на своята организация да допринесе за обмена на идеи и практики с цел укрепването на модела на публично-частното партньорство в България. Той отбеляза, че ФГС е бил движещата сила за много обществени проекти в окръг Вашингтон като по този начин е подкрепил усилията на местното правителство в областта на транспорта, обществените училища, поддържането на реда и др. ФГС е допринесъл с иновативни идеи за решаването на належащи обществени проблеми.

Г-н Асен Дюлгеров, общински съветник в Столична община, г-н Руслан Стефанов, координатор на проект към Икономическата програма на Центъра и г-н Бойко Тодоров, програмен директор на Центъра, разказаха за последните постижения и настоящите проблеми пред намаляването на административната тежест, неформалната икономика и корупцията в София и страната. Г-н Дюлгеров изрази готовността на Столичния общински съвет да намали регулаторната намеса на местно равнище и да направи София най-доброто място за правене на бизнес и живеене в страната и региона. Икономическият съвет на София – публично-частната инициатива на града, в която са събрани представители на най-големите бизнес организации и университети в София - ще бъде един от основните инструменти за подобряването на конкурентоспособността на София. Съветът беше учреден в началото на 2004 г. в сътрудничество между кметството, Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за международно частно предприемачество.

Г-н Тодоров и г-н Стефанов представиха анти-корупционната дейност и постижения на Коалиция 2000, българската анти-корупционна инициатива, за последните 6 години. Съвместните усилия на неправителствения сектор и държавните институции доведоха до значително намаляване на административната корупция и дела на неформалната икономика в България. И двамата говорители посочиха, че все още остават някои предизвикателства като законодателната реформа и реформата в правораздаването, но за преодоляването им би послужил опитът на вече успешно реализираните реформи.


Програма
Презентация на Асен Дюлгеров - на английски език (Power Point, 2,98 Mb)
Презентация на Руслан Стефанов - на английски език (Power Point, 243 kb)
Презентация на Бойко Тодоров - на английски език (Power Point, 492 kb)

Изграждане на коалиции и анти-корупционен мониторинг: представяне на Инициативата за правно развитие в Югоизточна Европа (SELDI)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ