Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Пресконференция за представяне на корупционните индекси на Коалиция 2000
 
Коалиция 2000 и Витоша Рисърч представиха корупционните индекси на населението на 14 април 2004 г. в Центъра за изследване на демокрацията. Според Александър Стоянов, Директор на Витоша Рисърч, корупционният натиск, оказван върху гражданите намалява, за разлика от корупционния натиск върху бизнеса.

Спадът е значителен, измерен и като абсолютен брой осъществени корупционни сделки в обществения сектор. Средномесечният брой на гражданите, които са участвали в такива действия през октомври 2003 г., e 114 000, а през март 2004 г. – 80 000. В същото време се наблюдава засилване на корупционния натиск върху бизнес сектора както по размер, така и по честота. За разлика от бизнес сектора, който определя корупцията като най-важния проблем пред страната, при населението тя се нарежда на пето място в общата подредба, изпреварвана от безработицата, ниските доходи, бедността и престъпността.

Макар и да намаляват като брой случаи, стойността на извършените корупционни сделки се покачва. Подобно на корупцията в бизнес-сектора, и при населението се наблюдава изместване на размера на дадените подкупи под формата на пари, услуги или подаръци към по-високите нива. Два пъти нарастват “корупционните сделки” на стойност между 100 и 500 лв., а в сравнение с предишните две изследвания са регистрирани и случаи на подкупи между 500 и 5000 лв.

След постигнатото трайно намаление на оказван натиск от страна на митническите служители през последните две години, те отново излизат начело на класацията с двойно по-голяма стойност на натиска в сравнение с останалите професионални групи (22.3% за м. март, 2004 г. в сравнение с 15.3% за м. октомври, 2003 г.). Подобна тенденция се наблюдава и при банковите служители (почти двойно увеличения на индекса на корупционен натиск към март, 2004 г. (8.3 %) в сравнение с октомври, 2003 г. (4.2%). Представителите на съдебната система и служителите в полицията също продължават да се възприемат като най-корумпирани от населението.

Като цяло в сравнение с предходни периоди се забелязва спад в корупционния натиск от страна на административните служители в съдебната система, следователите, прокурорите и университетските преподаватели. Заслужава да се отбележи, че като цяло в съдебната система, отново след оживена публична дискусия и предприемане на конкретни антикорупционни мерки, се наблюдава ограничаване на случаите на оказван корупционен натиск.

Положителната промяна, която регистрират повечето показатели в оценките на населението показва, че българите стават все по-оптимистични и ограничаването на корупцията все пак е постижима задача.


Съобщение за медиите (MS Word)
Отзвук в медиите за корупционните индекси
Корупционни индекси за населението - първо тримесечие на 2004 г. (PDF, 493 kb)
Корупционни индекси на Коалиция 2000
Корупционни индекси за населението на Коалиция 2000
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ