Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Корупционни индекси на Коалиция 2000 за второто тримесечие на 2003 година
 
На 10 септември 2003 г. Коалиция 2000 организира пресконференция за представяне на корупционните индекси за населението и за бизнеса за второто тримесечие на 2003 година, която се проведе в залата за конференции на Центъра за изследване на демокрацията.

Г-н Александър Стоянов, директор на агенция "Витоша рисърч", представи и коментира обобщените резултати от мониторинга на корупцията сред населението в България за месец юли и сред представителите на стопански организации за месец юни 2003 г.

Гражданите и бизнеса смятат, че съдебната система е най-засегната от корупцията. Същевременно, за разлика от гражданите, бизнесът оценява положително реформите в митниците. Това стана ясно на представеното днес от Коалиция 2000 и Витоша рисърч, изследване, представящо динамиката на корупционните индекси за второто тримесечие на 2003 година.

Около 100 000 подкупа са дадени през летните месеци, като най-много са искали университетските преподаватели, следвани от полицаи и митничари, а бизнесът дава най-много подкупи при търгове за обществени поръчки. Общото равнище на реална корупция е стабилно за последната една година и от това следва, че са необходими по- различни и активни мерки за преодоляване на корупцията, заяви Александър Стоянов. Спадът в оценките на гражданите относно ефективността на действията на правителството в борбата с корупцията също подсказва, че е обществото регистрира необходимост от по-активна антикорупционна политика.

Вижте резултатите от изследването на населението

Вижте резултатите от изследването на бизнес-сектора
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ