Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Работещи механизми за противодействие на корупцията в изпълнителната и съдебната власт
 
На 19 март 2004 г. в хотел Шератон в София се проведе конференцията “Работещи механизми за противодействие на корупцията в изпълнителната и съдебната власт”. Тя беше организирана съвместно от Комисията за координация на работата по борбата с корупцията към Министерски съвет и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Висшия съдебен съвет. Целта на форума беше да се направи преглед на постигнатото от органите на съдебната и изпълнителната власт в сферата на борбата с корупцията в страната. Бяха представени действащи модели, практики и осъществени проекти с антикорупционна насоченост, приложими както в изпълнителната, така и в съдебната власт.

По време на форума беше подписано споразумение за взаимодействие за борба с корупцията между двете комисии. Документът беше подписан от министъра на правосъдието и председател на Комисията за координация на работата по борбата с корупцията към МС Антон Станков и зам.-председателя на Върховния касационен съд и председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията към ВСС Румен Ненков.

"Споразумението е ясен знак, че изпълнителната и съдебната власт са си подали ръка в борбата с корупцията", заяви при подписването министър Станков. Той добави, че за последните четири години броят на поисканите подкупи е намалял наполовина, като цитира данни на Коалиция 2000. Пред участниците в конференцията Джийн Гибсън от Американската агенция за международното развитие посочи нуждата от създаване на атестационна комисия за магистрати, която да гарантира демократични процедури за атестация.

На събитието присъстваха д-р Мария Йорданова, директор на правната програма към Центъра за изследване на демокрацията и д-р Живка Дамянова, старши експерт към Коалиция 2000.


Медиите за конференцията
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ