Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Важни стъпки в борбата с корупцията в глобален мащаб
 
На 1 октомври 2003 г. във Виена приключиха преговорите по първата световна Конвенция за борба с корупцията, която ще позволи по-ефективно сътрудничество при залавяне на подкупни държавни служители и разкриване на откраднати средства прехвърлени в чужбина.
Предстои текста на конвенцията да бъде одобрен от Общото събрание на ООН преди официалната церемония по подписване на документа в Мексико през декември тази година. Конвенцията ще влезе в сила след ратификация от 30 държави-членки, процес, който се очаква да продължи повече от две години.

Конвенцията съдържа разпоредби, които ще улеснят връщането на авоари, присвоени от служители или лидери на дадена страна и прехвърлени в друга страна – тема, която е предизвикала истинска битка между делегатите на развитите демокрации и развиващите се страни. В последния вариант на документа частта, посветена на възстановяването на авоари е достигнала между 5 и 6 страници, които сега трябва да бъдат разгледани внимателно, за да се осигури максимална ефективност на разпоредбите.

Трудните решения, свързани с мониторинга по изпълнение на конвенцията ще бъдат взети от бъдещо Събрание на страните по конвенцията. Очаква се този въпрос също да предизвика сериозни противоречия между страните.

Почти по същото време ООН съобщи за влизането в сила на Конвенцията за борба с международната организирана престъпност, подписана през 2000 г. и насочена срещу прането на пари, организираната престъпност и трафика на хора. Повечето от ратифициралите документа са развиващи се страни. До този момент само две страни-членки на ЕС - Франция и Испания - са ратифицирали конвенцията, а САЩ, които са я подписали, не фигурират в списъка на страните, извършили ратификация.Майк Търнър

Файненшъл Таймс

1 октомври 2003 г.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ