Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Медиите срещу корупцията по света през 21-ия век
 
На 11 юни 2003 г. Коалиция 2000 организира пресконференция, на която г-жа Милена Димитрова представи международното си журналистическо проучване “Медиите срещу корупцията по света през 21-ия век”.

Милена Димитрова е журналистка с дългогодишен трудов стаж в централните български медии. През последните дванадесет години тя е политически коментатор на в. “168 часа”. През януари 2002 г. Димитрова успешно защити докторската си дисертация за обществената роля на парламентарната журналистика у нас в годините на прехода. От осем години тя е и хоноруван преподавател по парламентарна журналистика и по пресжурналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации при Софийския университет “Св. Кл. Охридски”.

Милена Димитрова е осъществила международното си проучване за ролята на медиите в борбата с корупцията в различни страни по света в сътрудничество с близо тридесет действащи журналисти от Европа, Азия, Африка, Северна и Централна Америка. Тя представи уеб-сайта, посветен на проекта, създаден по време на специализацията на й в Университета на Мисури, Колумбия през 2002/2003 г. и представен в академичните среди в САЩ.

Проектът съдържа примери от почти тридесет държави за това как медиите са разкрили сериозни случаи на корупция и как й се противопоставят.

По време на пресконференцията Милена Димитрова описа конкретни примери за случаи на корупция на най-висшите етажи на властта, в съда и полицията и в местните власти, систематизирани в типове схеми, по които се злоупотребява с властта по света: чрез подкупи за издаване на лицензи, държавни поръчки и международни проекти, слаб държавен контрол, източване на банки и бюджети, нелегални приходи от приватизация, злоупотреби с висши постове, отблагодаряване на спонсори и роднини.

След презентацията български журналисти имаха възможност да дискутират върху ключови въпроси като свободата на словото и регулирането на медиите в България.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ