Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Българското правителство поканено да подпише Наказателната конвенция за борба с корупцията на Съвета на Европа
 
"Надявам се, че България ще подпише Наказателната конвенция за борба с корупцията на Съвета на Европа на 27 януари 1999 г., когато тя ще бъде отворена за подписване," съобщи г-н Ги Де Вел, Директор на Правната дирекция на Съвета на Европа по време на работна среща тази сутрин (27 ноември 1998 г.) в Информационния център на Съвета на Европа (СЕ). Г-н Де Вел говори за новите приоритети на Съвета на Европа и програмите за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа.

Според г-н Де Вел приоритетите на СЕ са в следните три области: биоетика, гражданска сигурност и демократична стабилност.

В областта на биоетиката скоро ще влезе в действие Протоколът за забрана на човешкото клониране, съобщи г-н Де Вел. Подготвят се още седем протокола, регламентиращи въпроси, свързани с медицинските проучвания, трансплантацията на органи, защитата на човешкия зародиш и др. В тази област СЕ ще си сътрудничи със страните от Централна и Източна Европа чрез специализирани Комисии по етика.

В рамките на усилията за гарантиране на гражданската сигурност един от основните приоритети е борбата срещу корупцията. След като на 4 ноември тази година СЕ прие Наказателна конвенция за борба с корупцията, сега той подготвя и Конвенция, засягаща административните аспекти на корупцията, както и Кодекс за поведението на държавните служители. Очаква се те да бъдат приети през следващата година, съобщи г-н Де Вел.

"Надяваме се България да се присъедини и към споразумението, създаващо ГРЕКО (група от страни срещу корупцията)," каза още г-н Де Вел. Понастоящем към ГРЕКО са се присъединили 6 страни. За да влезе в сила споразумението обаче, са необходими най-малко 14 страни-членки.

Друг основен приоритет на СЕ е превенцията на сексуалната експлоатация на децата. СЕ е приел резолюция по този въпрос и сега се работи по мониторинга на проблема в отделните страни.

Експлоатацията на децата за сексуални цели много често е свързано с престъпления по Интернет. Затова СЕ подготвя специална конвенция, насочена срещу престъпленията в кибер-пространството. Очаква се конвенцията да влезе в сила в началото на 2000 година.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ