Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Джордж Сорос: "Коалиция 2000 е най-всеобхватната инициатива за борба с корупцията в страните в преход"
 
"Коалиция 2000 е може би най-всеобхватната програма за борба с корупцията, съществуваща в страните, където има фондации," известният американски финансист и филантроп Джордж Сорос каза по време на посещението си в България на 9 ноември 1998 г. Според г-н Сорос, сътрудничеството между държавни и обществени организации, реализирано от Коалиция 2000, е от изключителна важност за успешната борба с корупцията. Включването в този процес на система за мониторинг на корупцията е друга "чудесна идея," каза г-н Сорос.

По време на визитата си в България г-н Сорос се срещна с директора на Центъра за изследване на демокрацията и член на Съвета за координация на Коалиция 2000, Д-р Огнян Шентов, който му представи разработения от Коалиция 2000 План за действие срещу корупцията под надслов "Чисто бъдеще." Г-н Сорос предложи планът "Чисто бъдеще" да бъде изпратен до всички фондации "Отворено общество" по света, придружен с писмо подписано от него, съобщи Д-р Шентов. Американският финансист и филантроп е предложил и организирането на съвместен семинар между Коалиция 2000 и фондациите "Отворено общество", на който представителите на коалицията да споделят опита си, натрупан при разработването на Плана за действие срещу корупцията. На семинара ще бъдат обсъдени възможностите за съвместни действия между Коалиция 2000 и фондациите "Отворено общество", поясни Д-р Шентов.

"Корупцията е в известен смисъл обратното лице на отвореното общество и е толкова сложен проблем, колкото и отвореното общество. И е огромна заплаха за него," заяви по време на лекцията си в хотел "Шератон" в София г-н Сорос. Той обаче изрази надежда, че планът "Чисто бъдеще" ще помогне в усилията за преодоляване на проблема с корупцията.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ