Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Коалиция 2000 обсъжда общи действия с представители на неправителствения сектор в България
 
На 7 октомври 1998 г. представители на повече от 20 неправителствени организации се срещнаха с представители на Коалиция 2000, за да обсъдят ролята на неправителствения сектор в борбата с корупцията в българското общество.

"Коалиция 2000 представлява партньорство между частния и държавния сектор, инициирано от група български неправителствени организации за противодействие на престъпността и корупцията в България. Това е отворен процес, при който се насърчава приноса от страна на други неправителствени организации и граждани," съобщи пред участниците в срещата г-н Емил Георгиев, Координатор на Коалиция 2000. Според г-н Паскуале Фераро, зам.-директор на Международния институт за правно развитие, предоставящ експертна помощ на Коалиция 2000, Планът за борба с корупцията на Коалиция 2000 е отлична платформа за сътрудничество между неправителствените организации, всяка от които има познания и опит в специфична област.

"Неправителствените организации с опит в правната област могат бъдат полезни по отношение на предложенията на Коалиция 2000 за реформи в съдебната система," каза Нели Виодорова от фондация "Демокрация в действие". Според Христо Мудров, президент на фондация "Човещина", трябва да бъдат създадени гореща телефонна линия и пощенска кутия, където да се събира информация за случаи на корупция. Впоследствие събраната информация ще бъде предоставяна на изпълнителната власт, от която ще се очаква да предприеме действия срещу корумпираните.

"Коалиция 2000 трябва да разшири дейността си на общинско ниво като се стреми да получи подкрепа за своите действия от обикновените хора," смята Д-р Пламен Димитров, зам. директор на програма "Демократична мрежа". Според Д-р Димитров неправителствените организации с клонове в провинцията могат да помогнат на Коалиция 2000 да изгради свои представителства по места.

Участниците в срещата се съгласиха, че Коалиция 2000 е значима инициатива, която може да помогне за намаляване на нивото на корупция в българското общество. Според г-н Георгиев, възможностите за подзаемни споразумения в рамките на Коалиция 2000 ще бъдат обявявани в медиите, за да могат по-голям брой неправителствени организации да се включат в антикорупционните усилия.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ