Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Фондация “Желю Желев” организира международна конференция “Десет години по-късно: Уроци за бъдещето”
 
На 20-21 ноември т. г. в хотел “Шератон” – София беше проведена международна среща на тема “Десет години по-късно. Уроци за бъдещето”, организирана от фондация “Д-р Желю Желев” с подкрепата на Програмата за развитие на ООН., Делегацията на Европейската комисия в България, Демократическата комисия при посолството на САЩ, Американската агенция за международно развитие и фондация “Фридрих Науман”. Гости на форума бяха бившите президенти на Румъния – Йон Илиеску, и на Молдова – Мирча Снегур, приятели на демократичните сили в България като Адам Михник, Ричард Томас, баронеса Патриша Ролингс, Ив Манвил и други. Приветствия към присъстващите отправиха Антонио Виджиланте, Специален представител на ПРООН за Югоизточна Европа и Джон Грант, Директор на Американската агенция за международно развитие. Беше прочетено приветствено слово от президента Петър Стоянов.

В изнесените доклади и в последвалата дискусия беше направена оценка както на общите черти в процеса на демократизация и политическа промяна, така и на различията в етапите и моделите на прехода от тоталитаризъм към гражданско общество или по израза на Адам Михник – “прехода от общество на роби към общество на свободни хора”. Участниците обсъдиха стратегиите и тактиките, успехите и неуспехите на икономическите реформи и хуманитарните измерения на прехода.

Особено внимание бе отделено на големите предизвикателства на прехода като безработица, организирана престъпност и корупция в държавния апарат. Г-жа Живка Дамянова от Коалиция 2000 представи корупционните индекси от социологическото изследване на Витоша Рисърч за февруари, април и септември 1999 г., както и анализ на корупционната обстановка в България в настоящия момент.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ