Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Чужди експерти посетиха България във връзка с въвеждането на институцията Народен защитник
 
През периода 4 - 13 ноември 1999 г. във връзка с въвеждането на институцията на Народния защитник в София и страната се проведоха срещи и дискусии с участието на Джефри Дуброу, Програмен мениджър на Парламентарния център на Канада, Патрик Робарде, Директор по правните въпроси и проучвания на Обществения защитник на Квебек, Канада и Патрик Бойър, експерт по установяване на институцията Омбудсман и бивш депутат в Парламента на Канада. По същия повод на 9 и 10 ноември т. г. на посещение у нас бяха първият заместник на Народния защитник на Испания г-н Антонио Ровира и г-н Рейнолд Блум - консултант на проекта “Гражданско участие в законодателния процес”, който се осъществява съвместно от Центъра за изследване на демокрацията и университетската асоциация “Сантандер”.

Чуждестранните експерти проведоха редица срещи с български парламентаристи, представители на органите за местно самоуправление, на изпълнителната власт и с български експерти, на които се дискутираха проблемите около създаването на институцията омбудсман.

На 9 ноември те бяха приети от Председателя на Върховния административен съд Владислав Славов и Председателя на Народното събрание Йордан Соколов, пред които представиха опита на омбудсманите в Канада и Испания. Г-н Славов и г-н Соколов подкрепиха създаването на институция от типа на омбудсмана в България, като обърнаха внимание върху необходимостта от ясно очертаване на сферата на нейните правомощия в съответствие с действащата Конституция. След срещите в парламента се проведе Публично обсъждане на Законопроекта за Народен защитник, изготвен от експерти на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията в рамките на процеса Коалиция 2000.

На 10 ноември чуждестранните експерти се срещнаха с вицепрезидента на републиката Тодор Кавалджиев, който подкрепи въвеждането на институцията Народен защитник в България, като бъде отчетен положителният опит в други страни и спецификите на нашата държава. Г-н Кавалджиев изрази убеденост, че една такава институция следва да работи в тясно сътрудничество с неправителствените организации.

На 11 ноември в Центъра за изследване на демокрацията се проведе дискусия по Законопроекта за Народния защитник с участието на представители на организации с нестопанска цел, работещи по установяването на тази институция в страната, представители на Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция, членове на работната група по законопроекта и журналисти.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ