Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Стартиране на проекта "Инициатива за гражданска култура" на фондация "Град и култура" - Варна
 
Проект "Инициатива за гражданска култура" на фондация "Град и култура" - Варна проведе на 25 ноември 2002 г. "Ден на открити врати" при областния управител на Варненска област Яни Янев с участието на 25 ученици от Техникума по строителство "Васил Левски".
Събитието включваше предварителна лекция в училището, посветена на институциите на местната власт. По време на срещата средношколците бяха запознати с основните отговорности на Областния управител, екипа, най-важните административни услуги. Бяха поставени много конкретни въпроси, свързани с възможностите за злоупотреба с властта, корупцията, механизмите за взимане на решения, действието на различни политически и икономически интереси. Учениците влязоха и седнаха на столовете на областния управител и неговите заместници, беше им показано как работи пресслужбата и получиха отговори на въпроси, свързани с тяхната бъдеща реализация – инфраструктурните проекти в региона.
На 10 януари 2003 г. бе проведен "Ден на открити врати" във Варненския окръжен съд с участието на 15 ученици от Техникума по строителство “Васил Левски”.
В началото средношколците проследиха заседание на съда, свързано с произнасянето върху две мерки за неотклонение на обвиняеми за разпространение на наркотици. След това под ръководството на съдия Соня Нейкова разиграха подобно дело. Идеята на проекта е след като се разиграят по-елементарни наказателни дела към месец май с най-добре подготвените участници да се направи разиграване на процес, свързан с корупция.

По проекта "Инициатива за гражданска култура" е разработена и съгласувана с различните институции програмата за предстоящия семинар-обучение с учители в региона, посветено на по-активното взаимодействие на институциите на местната власт с учебните заведения.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ