Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Индекси на скритата икономика в България 2002-2015: резултати и методологически бележки
 
Пълен текст (Adobe PDF, 959 КB)

В настоящия документ е представена методологията за изчисление на индексите на скритата икономика в България: население и бизнес, както и резултатите от изследванията за периода 2002-2015 г.

Изследванията на скритата икономика в България се провеждат от Центъра за изследване на демокрацията и изследователската агенция “Витоша рисърч” от 2002 г. насам. Въз основа на данните от тези изследвания е конструирана система от синтетични измерители под формата на композитни индекси за оценка на скритата икономика. Основната цел при конструирането им е да се намали многомерността при измерването на различните аспекти на скритата икономика до ограничен брой обобщаващи и лесни за интерпретиране индекси. В документа са представени отделните въпроси и под-индекси, формиращи Индекса на скритата икономика при бизнеса и Индекс на скритата икономическа дейност на населението.

Прави се и разлика между официалната икономика (законна и отчетена), неформалната икономика (законна и неотчетена), нелегалната (черна) икономика (незаконна и неотчетена) и недекларирана (сива) икономика (законна, регистрирана формално и неотчетена), като последните три формират обобщаващия термин скрита икономика.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ