Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Наказание срещу лечение: положението на употребяващите наркотици в затвора
 
Центърът за изследване на демокрацията съвместно с Факултета по криминология и социология на правото на Университета в Осло стартира инициативата „Наказание срещу лечение: положението на употребяващите наркотици в затвора”.

Случаят с полицейско насилие, нашумял напоследък, и спекулациите относно зависимостта на пострадалия поставиха отново на дневен ред въпроса за ролята на наказателното правосъдие по отношение на лицата, употребяващи или зависими от наркотици.

Съгласно действащото законодателство притежанието на наркотици се наказва като престъпление. В резултат на това, между 10 и 15 % от лишените от свобода в страната са лица, употребяващи или зависими от наркотици. Попаднали в затвора, тези лица са особено уязвими, тъй като специалистите в системата, обучени да работят със зависими, са малко, повечето от прилаганите програми са на психологическа основа и не включват лечение, а ниското равнище на превенция води до повишен риск от разпространение на инфекциозни заболявания. Не на последно място, принудителното лечение в затвора, когато е постановено от съда, се провежда в психиатрична клиника, а не в специализирана клиника за лечение на зависимости.

За сравнение, в Норвегия се прилага диференциран модел, при който затворите отговарят само за изпълнение на наказанието и поправянето на осъдените, мерките за лечение на зависимостта се прилагат от институциите от системата на здравеопазването.

Стартиращата инициатива „Наказание срещу лечение: положението на употребяващите наркотици в затвора” си поставя за цел да сравни положението на употребяващите наркотици в българските и в норвежките затвори, да идентифицира проблемните области в българската система и да предложи на компетентните органи пакет от мерки за подобряване на работата с тази категория осъдени, основани на добри практики от Норвегия.

Съобщение за медиите (Adobe PDF, 299 KB)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ