Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Обществено-политически форум: Ролята на Европейския съюз в Западните Балкани – перспективи от разширителния процес
 
На 12 февруари 2015 г. Генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“ (DG NEAR) на Европейската комисия, в сътрудничество с Европейския институт, организира обществено-политически форум на тема Ролята на Европейския съюз в Западните Балкани – перспективи от разширителния процес. Събитието се проведе в Дома на Европа в София. Целта на форума бе повишаване информираността на заинтересованите страни по въпроси, свързани с Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA), новата финансова рамка (IPA II), както и с добри практики от вече успешно изпълнени проекти в Западните Балкани.

Откриващата сесия отдели внимание на ролята на Инструмента за предприсъединителна помощ в региона, докато втората част на събитието се съсредоточи върху българската перспектива за сътрудничество и ролята на страната в процеса на разширяване. Сред основните участници в първия панел бяха г-н Хенк Висер, сектор „Регионално сътрудничество и програмиране в Западните Балкани“, DG NEAR; г-н Ерик Винкен, който, от името на консорциума GIZ и Центърът за международно правно сътрудничество, представи проект за изграждане на регионална мрежа от прокурори; и г-н Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията, който очерта приноса на регионалната антикорупционна инициатива СЕЛДИ през последните две години.

Вторият панел от участници включваше представители на Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието на България. Г-н Владимир Шопов, съветник на министъра на външните работи, д-р Атанас Славов, съветник на министъра на правосъдието, и г-жа Мария Прохаска, директор на Центъра за икономическо развитие, също споделиха своите виждания за сътрудничеството на България в рамките на различните европейски програми.

Събитието бе посетено от високопоставени участници, включително министъра на външните работи на Република България, г-н Даниел Митов, посланиците на Босна и Херцеговина, Черна Гора и Албания, представители на гражданското общество, експерти и анализатори в областта на европейките въпроси. Българските власти демонстрираха подкрепата си за разширителния процес, както и отговорността за преодоляване на ключови проблеми на Европейско ниво, като борбата с корупцията.

Програма (Adobe PDF, 134 KB, на български език)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ