Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Награждаване на победителите в Арт конкурс "Включи се! Обществена енергия за разбираема енергетика“
 
На 28-ми февруари, 2015 г., Центърът за изследване на демокрацията награди победителите в Арт конкурса „Включи се! Обществена енергия за разбираема енергетика“. Целта на конкурса бе да повиши публичната ангажираност и участие на гражданите при вземането на политически решения в сектор енергетика чрез популяризиране на теми, концепции или дейности, допринасящи за по-доброто разбиране на сложните процеси, характерни за този сектор. В партньорство с Общество.бг, темата на конкурса бе включена в българския Хакатон OpenData day & CodeAcross, организиран в чест на световния ден на отворените данни.

От десетте произведения, които постъпиха за участие в конкурса, Центърът за изследване на демокрацията избра да награди две инфографики, които успешно обясняват основните тенденции при управлението на енергийния сектор през последните години. Победителите са представители на младата, политически-активна част на обществото, които в професионалната си кариера се занимават с неправителствена дейност, целяща по-добра информираност на българската общественост по най-горещите проблеми в различни сфери на обществото.

Първа награда бе връчена на Боян Тодоров, член на Общество.бг, за неговата „Инфографика за ВЕИ“ , представяща рязкото покачване на обема на електрогенериращите мощности от възобновяеми източници, присъединени към мрежата през последните пет години. Инфографиката представя лошото управление на процеса по въвеждане в страната ни на нови ВЕИ мощности без съобразяване с пазарните тенденции. Инфографиката се основава на данните, предоставяни в реално време от Електроенергийният системен оператор и „отворени“ чрез доброволните усилия на Боян Юруков, създал софтуерни инструменти за агрегиране, обработка и визуализация на данните. Създаването на инфографиката имаше и неочакван резултат – показа сериозно разминаване между данните, публикувани от Електроенергийния системен оператор и данните за произведена електроенергия от ВЕИ, публикувани от Националния статистически институт и Евростат. Причината се оказа техническа грешка в сайта на ЕСО – в резултат инициативата за публикуване на данните в реално време не просто не допринася за по-висока прозрачност в сектора, а напротив – създава предпоставки неспециалисти да бъдат заблудени, ако не познават алтернативните източници на данни.

На второ място беше избрана инфографиката на Александра Топчиева и Цветелина Калчева от SmartiGraphs на тема „Кой кой е в енергетиката“ . Авторите изобразяват в опростен вид последователността и структурата на процеса по вземане на решения в българския енергиен сектор. Като примери инфографиката обобщава особеностите на някои от най-противоречивите енергийни инфраструктурни проекти като газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

Резултатите показаха ясно, че неконвенционалните методи за привличане на общественото внимание все още не са широко разпространени и понякога не привличат достатъчно участие.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ