Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
TeliaSonera бизнес ден 2014: В изследване на сивата икономика по света
 
На 8 октомври 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията представи своя опит при измерването на скритата икономика в България по време на TeliaSonera бизнес ден: В изследване на сивата икономика по света. Домакини на събитието бяха Стокхолмското училище по икономика в Рига, Институтът TeliaSonera към него и Telia Sonera.

Г-н Руслан Стефанов, Директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията представи различните проявления на скритата икономика в България за периода 2002-2011 г. Той запозна аудиторията с Индекса на скритата икономика на Центъра, който отразява на динамиката на скритата икономика в България от 2002 г. насам и обхваща различните й компоненти като скритата заетост, скрити обороти, измами с ДДС и др. Г-н Стефанов подчерта важността на проблема със скритата икономика и припомни, че тя може да се използва като показател за качеството на политиките и институциите. Той предостави препоръки за мерки за ограничаване на недекларирания труд и наблегна на факта, че разходите за предприемачите все още продължават да бъдат твърде високи. В тази връзка той подтикна изследователите и политиците да спрат с обсъждането единствено на макроикономическата стабилност и фискалната рамка и да се концентрират върху пазарите, фирмите и хората. В заключение, г-н Стефанов отбеляза, че скритата икономика може да има краткосрочна стабилизираща роля, но в дългосрочен план тя има трайни негативни последици за институционалната легитимност.

Презентация на г-н Руслан Стефанов, Директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията (Adobe PDF, 1.5 MB, на английски език)

За повече информация посетете уебсайта на Стокхолмското училище по икономика в Рига
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ