Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Делегация от Международния департамент на Комунистическата партия на Китай посети Центъра за изследване на демокрацията
 

На 17 март 2014 г. делегация от Международния департамент на Комунистическата партия на Китай, водена от Посланик Джоу Ли, заместник-министър, посети Центъра за изследване на демокрацията. В делегацията бяха включени:

Г-н Вей Дзинхуа, Посланик на Република Китай в България, г-жа Бао Хун, Началник отдел, Департамент за международни връзки при ЦК на ККП, г-н Джао Лей, Заместник-директор, Департамент за международни връзки при ЦК на ККП, г-н Джао Сюлин, Първи секретар, Департамент за международни връзки при ЦК на ККП, г-н Ма Шъчуан, Началник на политическия отдел на Посолството на Република Китай в България, г-н Джен Ванда, Втори секретар в Посолството на Република Китай в България, г-н Ню Лицян, Трети секретар в политическия отдел на Посолството на Република Китай в България и г-н Фенг Юи, Трети секретар, Департамент за международни връзки при ЦК на ККП.

Д-р Огнян Шентов, Председател на Центъра за изследване на демокрацията, приветства китайските гости и отбеляза, че институтът и преди е приемал представители на китайски институции и научни организации с цел споделянето на българския опит в областта на институционалните реформи и преди всичко в противодействието на административната и политическата корупция.

Посланик Джоу Ли подчерта, че между двете държави съществува традиционно икономическо и политическо сътрудничество и определи България като традиционен приятел на Китай с блестяща култура, стабилно развиваща се икономика и важна роля в ЕС и Югоизточна Европа. Високо бе оценена и оказваната от България подкрепа по отношение суверенитета и териториалната цялост на китайската страна. Посланик Ли обърна внимание на очертаните на 18 конгрес на ККП и Третата пленарна сесия от ноември, 2013 г. ефективни стъпки за реформа в икономическата система, усъвършенстване капацитета за управление на държавата, развитие на комуникационните мрежи между Европа и Азия и изграждането на икономически пояс „Пътят на коприната“ за стимулиране на междудържавното сътрудничество.

По време на последвалата дискусия бяха обсъдени последните антикорупционни реформи в Китай. Центърът за изследване на демокрацията има дългогодишен опит и активно участва във формулирането на политики и мерки за противодействие на корупцията на национално и европейско ниво. Между добрите практики в тази област е и разработената от Центъра Система за мониторинг на корупцията, технологичен инструмент за измерване нивата на административна корупция, който вече се използва и в други страни от Европа и Азия.

Г-н Руслан Стефанов, Директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, изтъкна стратегическата роля на държавата за доброто функциониране на пазарите и подчерта опита на Центъра в областта на антикорупцията и доброто управление. Г-н Стефанов отбеляза, че би било интересно установяването на диалог между България и Китай и в европейски контекст.

В хода на дискусията бе уточнено, че макар и явление, което съществува в целия свят, корупцията в Китай има своя собствена специфика и е тясно свързана с въпроса за правомощията. Понастоящем, борбата с корупцията е навлязла в решаващ етап, като към ККП са сформирани комисии по корупция. Двете страни изразиха съгласието си, че за противодействие на политическата корупция във всяка страна е нужен ангажимент на най-високо държавно ниво.
Фотогалерия

Делегация от Китайската фондация за мир и развитие (CFPD) посети Центъра за изследване на демокрацията
Делегация от Центъра за съвременни световни изследвания (Китай) за втори път посети Центъра за изследване на демокрацията
Делегация от Центъра за съвременни световни изследвания (Китай) посети Центъра за изследване на демокрацията
Кръгла маса: Форсайт за околна среда и енергетика: сътрудничеството между Европейския съюз и Китай
Делегация от Центъра за изследване на демокрацията посети Китай
Кръгла маса: Иновационната система на Китай: състояние и перспективи
Среща с представители на Китайската асоциация за международно сътрудничество
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ