Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Трансатлантическа солидарност в условия на криза
 
Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса на тема „Трансатлантическа солидарност в условия на криза”. Специален гост беше г-н Фредерик Кемп, президент и главен изпълнителен директор на Атлантическия съвет на САЩ. В кръглата маса взеха участие членове на правителството, икономисти и дипломати.

В краткото си изложение г-н Кемп отбеляза, че настоящата икономическа криза, засягаща Америка и Европа, следва да се разглежда като много важен момент в историята на западния свят, подобно на края на първата и втората световна война и на падането на комунизма. Съществува голяма вероятност това развитие на нещата да създаде екзистенциална криза за Европа. Въпреки че все още е трудно да се предскажат последствията, кризата би могла да доведе до големи институционални промени в световното управление. САЩ определят Европейския съюз (ЕС) като стратегически партньор, с когото да отстояват западните демократични ценности, но Европа трябва да разреши вътрешните си проблеми и да дефинира ясно външната си политика. Единството на Европа е застрашено от нарастващото разделение между севера и юга, особено в резултат на разпадането на френско-германския съюз и „присъединяването“ на Франция към южната група страни. В този смисъл един от приоритетите на Атлантическия съвет е да се постигнат по-устойчиви търговски отношения между САЩ и ЕС, което би върнало Европа към икономически растеж. Настоящата администрация на САЩ се надява да въведе Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) преди края на мандата си. Г-н Кемп подчерта, че ТТИП може да бъде важен фактор за оставането на Великобритания в ЕС, както и че партньорството би било по-успешно, ако в него се включи и Турция.

Г-н Любомир Христов, член на консултативна група към Европейския банков орган, подкрепи тезите на г-н Кемп, като подчерта колко е важно да бъде превъзмогната кризата в еврозоната, за да се съхранят идеалите, споделяни от атлантическите партньори. Г-н Христов посочи, че мерките за финансови ограничения не би трябвало да се прилагат еднакво във всички страни- членки, тъй като това би довело до неустойчиви нива на публичните дългове. Що се отнася до високите нива на безработица и нарастващите разлики в цените и нивата на конкурентоспособност между северните и южните държави той подчерта, че обичайният подход на ЕС, основаващ се на правила, трябва да бъде заместен с конкретни анализи и целенасочени мерки.

По време на последвалата дискусия бившият министър на отбраната г-н Аню Ангелов обърна внимание на връзката между икономическото сътрудничество и въпросите на сигурността и отбеляза, че по този въпрос става все по-трудно да се стигне до съгласие в НАТО. В тази насока посланик Бойко Ноев, главен експерт в програма сигурност на Центъра за изследване на демокрацията отбеляза, че съюзниците в НАТО би трябвало да направят оценка и да си вземат поука от опита си в Афганистан, преди да възникнат нови конфликти. В заключение г-н Тодор Тагарев, министър на отбраната в служебното правителство подчерта, че има опасност кризата да намали степента на ангажираност на страните-членки по отношение на партньорските им задължения към ЕС и НАТО, а оттам и да се намалят възможностите на тези организации.


Снимки

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ