Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Международен семинар: Европейският опит в противодействието на корупцията в полицията
 
В края на януари 2013 г. в Правец се проведе международен обучителен семинар на тема „Европейският опит в противодействието на корупцията в полицията“ в рамките на ръководения от ЦИД проект „Подобряване работата на структурите за вътрешна сигурност в държавите-членки на ЕС“. Събитието беше открито от г-н Румен Ганев, Директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР и г-н Емил Стойнев, Директор на Дирекция „Инспекторат“ в МВР. Участниците бяха приветствани и от г-н Гену Едуард Раду, Заместник главен директор на Главна дирекция „Антикорупция“ в румънското Министерство на вътрешните работи.

В рамките на 5 работни дни (28.01.13 – 1.02.13) български и румънски офицери, от съответните структурите за вътрешна сигурност на двете страни, се запознаха с най-добрите практики за превенция и борба с корупцията в три държави-членки на ЕС - Великобритания, Белгия и Австрия.

Гостуващите лектори от Агенция за тежката организирана престъпност (SOCA) представиха ролята на различните антикорупционни органи във Великобритания и техните правомощия. Подчертаха важността на целенасоченото събиране на разузнавателните данни при антикорупционните разследвания и представиха Националния разузнавателен модел използван от правоохранителните органи в страната. Специално внимание беше отделено на категориите лица, предоставящи информация за извършени нарушения, както и на процедурите за защитата на лицата подаващи сигнали за корупция. Представени бяха и различни тестове за лоялност, които пресъздават реалистични условия или ситуации, целящи да предизвикат съответна реакция от служители заподозрени в корупция или в злоупотреба със служебно положение.

Белгийските лектори запознаха участниците в обучението с дейността на Централния офис за противодействие на корупцията (OCRC) и Генералния инспекторат на полицията (AIG) в Белгия. Представени бяха методът на OCRC при разследване на измамите с обществените поръчки, както и сътрудничеството му с OLAF. Лекторите разказаха за работата на съвместните разследващи екипи между две или повече страни-членки в случаите на международни и трансгранични престъпления. Внимание беше отделено на новата базата данни на Генералния инспекторат за управление на разследванията, важен инструмент не само за целите на статистиката, но и за изпълнението на оперативни и на административни задачи.

Участниците в семинара имаха възможността да участват в интерактивно обучение ръководено от представители на Федералното бюро за борба с корупцията (BAK) към австрийското Федерално министерство на вътрешните работи. Те се запознаха с инструмент за анализ на приключили разследвания. Той има за цел да разгледа индивидуалните случаи на корупция, различните форми на корупция, мотивите които стоят зад тях, както и законодателните и процедурните слабости.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ