Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична дискусия: Корупцията и организираната престъпност в Европа - незаконните партньорства
 
На 3 юли 2012 г. в Центъра за култура и дебат „Червената къща” Центърът за изследване на демокрацията представи книгата "Корупцията и организираната престъпност в Европа: незаконните партньорства", издадена под редакцията на д-р Филип Гунев, Старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията и проф. Винченцо Руджеро от Университета в Мидълсекс, Великобритания (Corruption and Organised Crime in Europe: Illegal Partnerships, London: Routledge, 2012).

В дискусионния панел взеха участие медиаторът г-н Росен Босев, разследващ журналист от в-к Капитал, д-р Гунев, г-н Тихомир Безлов, Старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията и г-н Пиер Салдучи, Аташе по митническите въпроси за Балканите, представител на френската митническа агенция. Освен представители на академичното и гражданското общество, в дискусията се включиха членове на Главна дирекция за борба с организираната престъпност, Дирекция „Вътрешна сигурност” към Министреството на вътрешните работи, Агенция „Митници”, Специализираната прокуратура за организирана престъпност, Върховната касационна прокуратура.

Д-р Гунев и г-н Безлов посочиха основните въпроси, свързани с историческите, културните, икономическите и политическите фактори, които определят начините на използване на корпуцията от средите на организираната престъпност в Европа. Те подчертаха различните дефиниции и концепции в обсъждането на корупцията и организираната престъпност и по-конкретно във връзка с реакцията спрямо престъпленията на елита / „белите якички”. Г-н Салдучи разясни как функционират връзките между политиката и престъпността в Марсилия и Корсика, а също и какви са историческите и културните фактори, които подпомагат съществуването корупционната среда в региона.

Публична дискусия "Корупцията и организираната престъпност в Европа" - видео (1 част)
Публична дискусия "Корупцията и организираната престъпност в Европа" - видео (2 част)
Медийно отразяване
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ