Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Използването на подслушвателни устройства при разследване на организирана престъпност и корупция
 
На 20 февруари 2012 г. Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса на тема „Използването на подслушвателни устройства при разследване на организирана престъпност и корупция”. Специален гост бе г-н Питър Айнсуърт, заместник-ръководител на отдел “Етично поведение” в дирекция “Наказателно правосъдие” на Министерството на правосъдието на САЩ. Бяха обсъдени проблемите, пред които е изправено българското правосъдие при разрешаване на дела, свързани с корупцията и организираната престъпност, особено когато става дума за висши държавни служители. Г-н Айнсуърт бе запознат с функциите на новосъздадения специализиран съд в България по отношение разглеждането на дела на организираната престъпност. Г-н Айнсуърт сподели опит, свързан с използването на подслушвателни устройства, както и законовите ограничения при тяхното използване при провеждането на разследвания в САЩ. Той подчерта, че броят на подслушванията не се наблюдава, тъй като съществува детайлна система от защити, насочени към предотвратяване на злоупотребите при използването им, като например:

• Одобряване от съда на всяко използване на подслушвателни устройства

• Периодично (обикновено седмично) информиране на съда за хода на текущите разследвания и предоставянето на доказателства за необходимостта от продължаване на използването на подслушвателните устройства.

• Прилагане на стратегия за минимализиране на подслушванията на лична информация, която не се отнася до разследването (включително и технически средства)

• Задължително осведомяване на всички, които са били подслушвани след приключване на разследването

В допълнение, той спомена и разходите, необходими за провеждането на едно подслушване, което е още едно ограничение пред честото им използване. Г-н Айнсуърт обърна внимание на ролята на медиите при предотвратяване на прекъсването на важни корупционни разследвания.

Програма (Adobe PDF, 141 KB)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ