Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Може ли наказателна политика, основана на доверие, да доведе до по-малко престъпления?
 
През ноември 2011 г. Европейската комисия подкрепи инициатива за изследване на наказателната политика и за насърчаване на доверието в правосъдието. Проектът носи името FIDUCIA от латинската дума за "доверие" и включва изследователски организации от единадесет страни, сред които е и Центърът за изследване на демокрацията.

Проектът произхожда от идеята, че общественото доверие в правосъдието е от решаващо значение за социалната регулация, тъй като тя е тясно свързана с уважението към институциите, и следователно със самосъзнанието за спазване на закона.

"Репресивните наказателни политики, въпреки че са популярни според общественото мнение, често са неефективни, дори контра-продуктивни", каза Стефано Мафей от Университета в Парма, координатор на проекта FIDUCIA. "В дългосрочен план политиките, основани на доверие, могат да подобрят общественото възприятие за законността на правосъдните институции и по този начин да доведат до по-силен ангажимент към утвърждаване на върховенството на закона".

FIDUCIA ще хвърли светлина върху четири характерно "нови европейски" типове престъпления: киберпрестъпления, трафик на наркотици, трафик на хора и криминализиране на мигранти и представители на етническите малцинства.

Екипът на FIDUCIA ще анализира данните от най-новото Европейско социално изследване, проектирано от консорциума EURO-JUSTIS, воден от Института за изследвания на наказателната политика (Лондон). "Проектът FIDUCIA ще изследва дали промяна в посоката на наказателната политика - от стратегии за възпиране и наказателнен популизъм до процедурна справедливост и доверие в политика, е желателна, и при какви условия" казва Майк Хъф, директор на ИИНП.

Според Джонатан Джексън от Лондонското училище по икономика "FIDUCIA е проектиран да намери ефективни начини за справяне с новите форми на престъпност. Проектът ще съчетае теорията и опита на експерти от много европейски страни, като се възползва и от нови и съществуващи данни за динамиката на общественото доверие и институционалната легитимност."

Проектът FIDUCIA ще започне на 1 февруари 2012 г. и ще продължи три години.

За повече информация можете да се свържете с Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ