Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
CSD Brief No 29: Общественото доверие в наказателното правосъдието - инструмент за оценка на наказателната политика
 
Пълен текст (Adobe PDF, 592 KB)

Настоящият анализ представя резултатите от проучване на доверието на българското общество в работата на полицията и съда, обществените представи за равнището на корупция в тези институции и субективните възприятия за страха от престъпност.

От всички държави-членки на ЕС, България е страната, чиито граждани са най-неудовлетворени от дейността на основните държавни институции. Доверието в основните институции, свързани с наказателното правосъдие – полиция и съд, е ниско и остава почти без промяна през последното десетилетие. В края на 2010 г. положителна оценка за работата на полицията дава по-малко от половината пълнолетно население, а за съда – едва всеки пети гражданин. Ниското обществено доверие в съда и полицията се определя и от високото равнище на корупция в тези институции. То води и до формиране на обществени нагласи за несигурност, а обществото започва да възприема престъпността като част от обективната действителност в страната вместо като проблем, който може да бъде решен.

Наказателната политика на държавата може да бъде резултатна само ако се обръща достатъчно внимание на доверието, легитимността и сигурността. За тази цел се предлага въвеждането на система от индикатори за оценка на общественото доверие в наказателното правосъдие.

Публична дискусия: Общественото доверие в правосъдието - инструмент за оценка на политики
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ