Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Енергийната сигурност на България
 

На 28 април 2011 г. Центърът за изледване на демокрацията организира кръгла маса, по време на която беше обсъдена енергийната сигурност на България и опитът на новите страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа. Д-р Оргнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията, откри дискусията и отбеляза, че публичният дебат в България е прекалено съсредоточен върху техническите параметри за сметка на въпросите на сигурността. Д-р Шентов обясни, че България изостава по отношение на управлението на енергийния сектор и че трябва да използва по-ефективно европейските инструменти, които са на разположение на страната ни.

Г-н Андраш Дийк, директор по проучванията, Център за изследвания в областта на разширяването на ЕС, Унгария, очерта три ключови проблема, свързани с енергийната сигурност: (а) зависимостта на една страна се определя не само от количествени стойности, но също така от характера и оценката на връзката; (б) енергийната зависимост е въпрос на управление; (в) в енергийния сектор, често се случва една държава не може да действа без чуждо участие. Г-н Дийк посочи ниското качество на националните енергийни политики, липсата на координация в областта на енергийното планиране, ниския капацитет на управление, както и липсата на регионална хармонизация като основните предизвикателства, пред които е изправена България в областта на енергетиката. Той заключи, че България все още може да настигне другите европейски страни, като например групата Вишеград (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), по отношение на енергийна си политика.

Посланик Бойко Ноев, главен експерт към Европейската програма на Центъра за изследване на демокрацията, подчерта, че дебатът и чувство за неотложност по въпроса за енергийната сигурност присъстват в България много преди руско-украинския спор за природния газ. Той подчерта, че сложността на темата за енергийната сигурност се дължи на важни геополитически съображения за България. Той предупреди, че руското влияние в България определено влияе върху стратегическата ориентация на вземането на политически решения в страната.

Г-н Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, представи аргументи за ясен поглед върху енергийния сектор на България, който да не е основан на про- и анти-руски настроения. Според посланик Василев бъдещето на енергийния сектор не е в свръх-централизираните структури, а в потребителския избор и на няколко решения по отношение на търсенето. Сред основните посочени проблеми бе липсата на независим експертен опит в българския енергиен сектор и в ресултат на това, неспособността на българския потребител да направи информиран избор.

 Г-н Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията наблегна на важността на качеството на управление на националната енергетика, като отбелязва, че доброто управление не може да бъде заменено от технически или пазарни решения. В резултат на това е много важно да има ясна политическа визия и по-голяма прозрачност при взимането на решения, с яснота за това кой взима решенията, кое стои в основата на тези решения, и кой е отговорен за тяхното изпълнение.

Програма (Adobe PDF, 28 KB, на английски език)
Презентация на г-н Андраш Дийк, директор по проучванията, Център за изследвания в областта на разширяването на ЕС, Унгария (Adobe PDF, 515 KB)
Медийно отразяване

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ