Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Пресконференция: Скритата икономика в България след икономическата криза
 
На 15 април 2011 г. Центърът за изследване на демокрацията и фондация „Фридрих Еберт” организираха кръгла маса на тема: „Скритата икономика в България след икономическата криза”. По време на срещата бяха представени последните данни на Индекса на скритата икономика за 2010 г.

Д-р Майк Майнардус, Ръководител на Фондация „Фридрих Еберт”, България, откри дискусията като припомни, че зад данните се крият реалните опасения и представи на бизнеса и населението за скритата икономика в България. Д-р Майнардус обяви предстоящото представяне на книга по темата, потвръждавайки нейната валиднист в контекста на кризата в България, която все още не е отшумяла.

Г-н Руслан Стефанов, Директор, Икономическа програма, Център за изследване на демокрацията представи Индекса на скритата икономика за 2010 г., който показва динамиката на скритата икономика в годините. Центърът за изследване на демокрацията разработва индекса на скритата икономика от 2002 г. насам, обхващайки различните аспекти на скритата икономика, като недекларираните трудови отношения, укриването на обороти, източването на ДДС и др.

Г-н Тихомир Безлов, Главен експерт към Европейската програма на Центъра за изследване на демокрацията припомни, че според международни наблюдения скритата икономика в България е над 30% от БВП и че тази част от икономиката има огромно значение за БВП за страни като България и Италия, например (за разлика от по-големи икономики с малък сив сектор, като Обединеното кралство).

Г-н Тодор Ялъмов, Старши анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията посочи, че не винаги скриването на дадена бизнес дейност е с негативно значение. Той коментира, че фирмите в България не декларират в пълен размер разходите си за научно-изследователска и развойна дейност, което означава че в българския бизнес има много по-висок потенциал за растеж, отколкото официалните данни предполагат.

Г-н Николай Узунов, Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) постави проблема за нелоялната конкуренция от страна на скритата икономика и масовите проверки от контролните органи, които ненужно натоварват редовните платци.

В дискусията бяха поставени допълнителни въпроси за размера и дела на скритата икономика, порочните практики при провеждане на обществени поръчки, липсата на прозрачност и контрол в енергийния сектор, здравеопазването и фармацевтичния сектор, както и загубите от източването на ДДС.

Програма (Adobe PDF, 147 KB)
Презентация на г-н Руслан Стефанов, Директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията (Adobe PDF, 1.2 MB)
CSD Brief No 28: Скритата икономика в България след икономическата криза
Медийно отразяване

Предходни събития по темата
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ