Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Дискусия: Подходът на България и САЩ към отнемането на имущество от незаконна дейност
 
На 28 февруари 2011 г. Центърът за изследване на демокрацията беше домакин на дискусия на представители на български неправителствени организации, работещи в сферата на наказателното право с г-н Г. Уингейт Грант, помощник-прокурор на САЩ, Източна Вирджиния, по въпросите на законодателните и практически проблеми при отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност в България и САЩ. Сред участниците в дискусията бяха г-н Димитър Марков, старши анализатор и Директор на проект на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, г-н Филип Гунев, научен сътрудник в Европейската програма на Центъра за изследване на демокрацията, г-жа Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт „Отворено общество” София, г-н Йонко Грозев, програмен директор на Центъра за либерално стратегии и представители на посолството на САЩ в България – г-н Уилям Соли, секретар по политическите въпроси, г-н Тодор Коларов, юридически съветник и г-жа Радостина Михалкова, специалист по правните и икономически въпроси.
По време на дискусията г-н Грант представи правоохранителната и съдебна система на САЩ във връзка с процедурите за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, като сподели и личния си опит на експерт в тази област. Понастоящем цялото имущество, иззето като резултат от престъпна дейност в САЩ, се управлява от държавен фонд и може да бъде използвано за специфични цели с одобрението на главния прокурор. Американската система за управление на иззетото имущество и електронната база данни за проследяването му бяха сред темите, предизвикали голям интерес по време на срещата.
Представителите на българските организации представиха накратко българската система за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност и опасенията си за проблемите пред Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, който предстои да бъде изменен от българския парламент. Основният въпрос на дискусия бе как може да бъде променен законът, за да се подобри ефективността на отнемането в България и как да се подобри сътрудничеството между съответните институции.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ