Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Семинар: Влиянието на кризата върху новите страни-членки на ЕС, които не са членки на еврозоната
 
На 9 декември 2010 г. г-н Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията взе участие в семинар, организиран от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Г-н Отмар Карас, координатор на Специалната комисия по въпросите на финансовата, икономическа и социална криза (CRIS) и г-жа Илиана Иванова, заместник-председател на CRIS модерираха семинара. Г-н Март Лаар, народен представител и бивш министър-председател на Естония и г-н Симеон Дянков, министър на финансите на България бяха лектори на събитието. Членове на Европейския парламент и представители на неправителствени организации обсъдиха влиянието на кризата върху новите държави-членки и възможните стратегии за излизане от нея. Дискусията се съсредоточи върху политиката на координация между държавите-членки в Еврозоната и новите държави-членки, както и върху разширяването на Еврозоната.

Г-н Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията подчерта основните недостатъци в конкурентоспособността на икономиката, които могат да попречат на България по пътя й към ефективното приемане на еврото. Г-н Стефанов отбеляза, че новите държави-членки рядко са в полезрението на европейските институции. Според него е по-важно да се взема предвид конкурентоспособността на европейските икономики, отколкото вниманието да се съсредоточава само върху критериите за влизане в Еврозоната. Европейската комисия също така трябва да отчете големите различия между държавите-членки по отношение на доброто управление, които се виждат от различните стойности на показателите за измерване на корупцията, организираната престъпност и сивата икономика.

Галерия:
Програма (Adobe PDF, 47 KB, на английски език)
Презентация на г-н Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията (MS Power Point, 2.2 MB, на английски език)
Презентация на г-н Солт Дарвас, научен сътрудник, Bruegel (MS Power Point, 493 KB, на английски език)
Презентация на г-н Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS), Брюксел (MS Power Point, 1.1 MB, на английски език)
Презентация на г-жа Зайга Липина, заместник-държавен секретар, Министерство на икономиката на Република Латвия (MS Power Point, 1.3 MB, на английски език)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ