Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Проблемите в съдебната система и ВСС са много дълбоки
 
06 ноември 2009

Проблемите в съдебната система и Висшия съдебен съвет са много дълбоки и ако не се вземат мерки за коренна промяна на ситуацията, рано или късно ще има и друг случай, подобен на скандала с Красимир Георгиев - Красьо.

Това заяви Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Преди всички" на БНР. Според него с поредица от оставки скандалът ще бъде туширан, но в краткосрочен план трябва да се мисли за по-прозрачна кадрова политика във ВСС.

„Този конкретен скандал е резултат от струпването на, аз бих ги нарекъл, абсурдни обстоятелства в конкретния случай. Иначе ако се върнем години назад, ще видим, че при всеки един кръг от подмяна на ръководни позиции в съдебната власт или пък при конкурсите въобще за влизане в системата, винаги са съпроводени с множество съмнения за неправомерно влияние, за корупция. Но трябваше да се стигне до подобен абсурд, в който в едно лице, на пръв поглед изглеждащо безобидно, се оказа концентрирана толкова много власт - да се разпорежда с позициите в съдебната власт. Моето обяснение е, че системата е до такава степен прогнила отвътре, че всяко едно такова обещание явно е достатъчно реалистично, явно такива практики съществуват и явно са сравнително масови", коментира Димитър Марков.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ