Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Представяне на корупционните индекси на бизнес сектора на Коалиция 2000
 
На 17 март 2004 г. Коалиция 2000 организира пресконференция, на която представи корупционните индекси за първото тримесечие на 2004 г., изчислени въз основа на изследване на бизнес-сектора, проведено през февруари т.г.

Според Александър Стоянов, Директор на Витоша рисърч бизнесът сигнализира за риск от увеличаване на корупцията в страната. Макар и малки, промените в стойностите на корупционния индекс от 1.1 през декември 2002 година до 1.3 през февруари тази година показват първо, че няма напредък в борбата с корупцията у нас, въпреки, че тя е основен проблем пред българските предприемачи; и второ, че са налице предпоставки за нейното повишаване, в случай, че условията на правене на бизнес не се променят.

Всеки втори бизнесмен прибягва до нерегламентирани плащания за да спечели търг за обществена поръчки или да спечели договор с голяма компания – независимо дали е държавна или частна собственост Това са и “най-скъпите” сделки – част от подкупите в тези сфери надхвърлят вече сумата от 5000 лв. Най-често се дават подкупи за да се избегне плащането на глоба за извършено фирмено нарушение.

Високият корупционен натиск, оказван в момента върху бизнеса, и толерирането на заплащането на “допълнителни услуги” са достатъчни предпоставки за да очакваме нарастване на корупцията, когато започнат да се разпределят новите средствата по структурните фондове на ЕС. Необходимо е да се вземат мерки за предотвратяване на възможностите за корупция, които са дадени в регулацията на някои стопански дейности. Осигуряването на висока публичност и прозрачност при регламентацията на сделките е най-ефективния механизъм затова, коментира в заключение Александър Стоянов.

Публикации в медиите

Корупционни индекси на Коалиция 2000, Февруари 2004 (PDF, 478 kb)
Случаи на корупция: Изследване на бизнес-сектора в България, февруари-март 2004г (MS Word, 201 kb)

Корупционни индекси на Коалиция 2000
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ