Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Шести обществено-политически форум срещу корупцията
 
Изказване на г-жа Нели Куцкова, Председател, Софийски окръжен съд и Председател на Съюза на съдиите в България

Много неща се казаха и на мен ми беше много интересно. Няма да повтарям това, което напълно подкрепям. Искам само да кажа, че преди две седмици бях на един друг форум, където един хърватски професор /а видно от таблицата на стр. 14 Хърватия е пет места по-зле от нас/, един хърватски професор Крегар каза, че корупцията е като температура. Това означава, че организмът е болен и че ние трябва да се борим не само да свалим температурата, а да излекуваме причините, които са довели до тази температура. Той каза и още нещо. Това, че има скандали за корупция не е лошо – нещо, което аз за пръв път осъзнах, че може би не е толкова лошо да има скандали за корупция. Това означава, че организмът се бори с болестта. Човекът е професор по право. Но тъй като всички обичаме да се изказваме в области, в които не сме компетентни, и аз ще се включа в тази медицинска тематика. Ние вече за шеста година се събираме и мерим температурата на нашия държавен организъм, която с малки колебания в общи линии е ненормално висока.

За пръв път тази година се правят този вид изследвания сред работещите в съдебната система. Аз няма да говоря за другите власти. Не че резултатите ми харесват, човек и от доктора като си вземе изследванията, не винаги е доволен, но на тях поне може да се вярва най-малкото като отношение на гилдията към корупцията в самата гилдия. Положителното е, че се наблюдава самокритичност, отрицателното е, че тя не е достатъчна и че всяка една част от трите части на съдебната власт вижда повече недостатъци в другите. Което за пореден път утвърждава убеждението, че съдебната система не е никаква система, тя не действа като един организъм, а е един механичен сбор от три различни по функциите си браншове.

Аз не искам да анализирам резултатите, това се направи, по-скоро бих искала да споделя мнението си за препоръките, които се правят в тазгодишния доклад, препоръки, които, използвайки медицинската терминология, имат за цел не да смъкнат температурата, а да сведат до минимум причините, които пораждат болестта. Тъй като аз не съм участвала в писането на законодателните идеи, ще си позволя да споделя, че има изключително интересни и интелигентни тези. Разбира се, те могат да се обсъждат, може да се спори по тях и ще се спори в един по-тясно експертен кръг, защото проблемите на наказателния процес и на гражданския процес наистина са за експерти, но си мисля, че предложените изменения би следвало да заинтересуват не само нас, които прилагаме законите и които най-ясно осъзнаваме техните несъвършенства, а и хората, които ги пишат. За съжаление тук присъстват май повече представители на опозицията, аз не виждам представители на управляващите в законодателната власт, дай боже да си знаят всичко.

В заключение, за да не си помисли Таня Дончева, че не съм я слушала внимателно, аз винаги я слушам с огромно внимание и уважение, с възхищението, което една жена с остър език изпитва по отношение на друга жена с още по-остър език, няма, Таня, да обсъждам делото за Митьо Очите. По случайност съдийката работеше като младши съдия в нашия съд и за нейните качества и почтеност просто гарантирам, не може човек да се промени за няколко месеца към лошо, но аз съм съдия и по висящи дела не се изказвам. Тук обаче ползвам това, че тя посочи това дело, за да насоча вниманието към една друга тревога: а защо ли пък съдът не вярва на експертизата, изготвена в Министерството на вътрешните работи, защо ли пък съдът иска експертиза от една друга независима институция? Защо ли пък цитираните осъдени наши български граждани за наркоразпространение получиха такава тежка присъда в Солун, все пак са бивши служители на МВР?

Не искам да гледам в двора на съседите и ще се върна към нашата си система. Факт е, че имаме много недостатъци. Факт е, че макар и с болка, ние установяваме, че има и корупция. И не че корупцията е похвална в другите власти, но тя е особено опасна в съдебната власт. Защото ако съдебната власт е корумпирана, тя няма да може да се справи с корупцията в другите две власти. И точно затова изискванията към съдебната власт са и най-високи. И очакванията са най-високи. Но колкото и да имаме недостатъци, все пак никога не се е случвало един съдия да седи в залата и да гледа делото, а после трима да подпишат присъдата. Така че, аз вече дори не се и обиждам, когато ме критикуват хора, които гласуват с чужди карти. Благодаря.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ