Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
 
Г-н Антон Станков, Министър на правосъдието, прочита приветствие от името на Н.Пр. г-н Симеон Сакскобургготски, Министър-председател на Република България, към участниците в 6-тия Обществено-политически форум за противодействие на корупцията

Ваши Превъзходителства, Уважаеми госпожи и господа,
Най-напред искам да изразя задоволството си от факта, че Обществено-политическият форум за противодействие на корупцията ще се състои за 6-ти пореден път и че толкова много институции и организации са възприели истински активна позиция в борбата с един от най-тежките проблеми на съвременното общество в цял свят, а именно - корупцията.
Благодаря за поканата на организаторите на днешното събитие - Коалиция 2000, и съжалявам, че нямам възможност да присъствам лично при разглеждането на Доклада за оценка на корупцията за 2003 година. Искам обаче да приветствам тази инициатива и да отбележа няколко съществени момента.
Както вече казах пред народните представители при откриването на зимната парламентарна сесия, и през тази година правителството ще продължава да работи за засилване на мерките за противодействие на корупцията. Факт е, че това явление е предизвикателство и тежко изпитание за всяко управление и че в това отношение никога не можем да кажем, че работата ни е окончателно свършена.
Според мен обаче е безспорен и фактът, че координираните и активни усилия на всички институции вече дават своите резултати. Като пример ще посоча затягането на митническия контрол и ефикасните действия срещу контрабандата, довели до рекордните приходи от митниците от 3 млрд. лв., които са постъпили в държавната хазна, вместо да бъдат присвоени от частни лица, както е ставало досега.
За всички ни е ясно колко важна стъпка в процеса на модернизация на страната ни и респективно - в овладяването на това тъжно явление, е реформата в съдебната система. И през 2004 г. с неотслабващо темпо ще продължим отговорната и усилена работа за изграждане на функционираща съдебна система, която да бъде гарант за интересите както на българските граждани, така и на чуждестранните инвеститори. Разбира се, трябва да сме наясно, че ни предстои да направим още немалко и съществени стъпки, за да достигнем до онова ниво на нетърпимост към налагането на подобни корупционни взаимоотношения, каквото са достигнали европейските страни, към които се стремим. Искам да подчертая, че крайната цел на предприетите от българското правителство действия е осигуряване на по-добър и спокоен живот за гражданите. Постигането на сериозни резултати в борбата с корупцията ще бъде и едно от основанията ние да заемем своето достойно място в европейското семейство.
Искам още веднъж да благодаря на домакините на днешния форум - Коалиция 2000, които правят възможно осъществяването на един толкова важен за обществото ни дебат между представители на правителствени и неправителствени организации.

Желая ви успех!
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ