Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Стартиране на инициативата "Отворено управление"
 

 

На 7 юни 2002 г. в Центъра за изследване на демокрацията бе официално открита програмата "Отворено управление" на Американската агенция за международно развитие (ААМР). Програмата е пряк резултат от Рамковото споразумение за сътрудничество между американското и българското правителство, подписано по време на визитата на българския министър-председател Симеон Сакскобургготски в САЩ през април 2002 г.

Церемонията, която беше открита от д-р Огнян Шентов (слово), директор на Центъра за изследване на демокрацията, включваше подписване на Меморандум за разбирателство между Правителството на САЩ и Сметната палата на България. С това беше даден старт на инициативата "Отворено управление", финансирана от с 6,8 милиона долара за период от три години. Документът бе подписан от г-н Фредерик Шек (слово), заместник-директор на ААМР и г-н Георги Николов (слово), председател на Сметната палата.

В подкрепа на антикорупционните усилия на българското правителство, ААМР предоставя техническа помощ на Сметната палата и Дирекция "Обществени поръчки" към Министерския съвет за повишаване на прозрачността и намаляване на възможностите за корупция в публичната администрация. Компонентът "гражданско общество" на програмата ще подпомогне усилията на Коалиция 2000, която обединява неправителствени организации за изграждане на широка обществена подкрепа на антикорупционните усилия.

В края на тригодишния период предприетите действия ще доведат до по-голяма прозрачност и отчетност в работата на българските държавни институции, повишена обществена подкрепа за антикорупционните усилия и активизиране на гражданското общество.

На откриването присъстваха министърът на правосъдието г-н Антон Станков (слово), министърът на държавната администрация г-н Димитър Калчев, американският посланик у нас, г-н Джеймс Пардю (слово), г-жа Дебра Макфарлънд, директор на ААМР за България, народни представители, представители на държавните институции, неправителствени организации, на бизнеса и медиите.

 

 

  
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ