Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Изграждане на коалиции и анти-корупционен мониторинг: представяне на инициативата за правно развитие в Югоизточна Европа (SELDI)
 

 

ИЗГРАЖДАНЕ НА КОАЛИЦИИ И АНТИ-КОРУПЦИОНЕН МОНИТОРИНГ: ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ПРАВНО РАЗВИТИЕ НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА (SELDI)

Програма / Биографични данни на изказаващите се / Чуйте дискусията

12 юли 2001 г., Вашингтон, окръг Колумбия, Американска търговска камара

Представянето бе организирано от фондация Херитидж (Heritage Foundation), Центъра за международно частно предприемачество (Center for International Private Enterprise), и Центъра за изследване на демокрацията (София, България).

Стабилността и икономическият растеж зависят от изграждането на силни коалиции за създаване на етични стандарти, разобличаване на корупцията и подкрепа на реформите. Мисията на Инициативата за правно развитие на Югоизточна Европа (SELDI) е да се създадат подобни коалиции в частния и обществения сектор в целия балкански регион. На основата на общопризнатите постижения на Коалиция 2000 в България, SELDI вече стартира в целия регион. Коалиция 2000 бе основана през 1997 г. от български неправителствени организации, за да се създаде платформа за сътрудничество на обществените и частните институции. Опитът на Коалиция 2000 показва, че едно решително гражданско общество може да настоява за по-добро управление и да се противопостави на корумпираните.

Цел

Целта на срещата бе да представи работата на Инициативата за правно развитие на Югоизточна Европа пред организациите, работещи в областта на генериране на идеи и стратегии в САЩ, да диагностицира и пледира за развитие на стратегически реформи. Вниманието бе насочено върху влиянието на сивата икономика и контрабандата на стоки върху структурите на властта в региона и вероятните модели за сътрудничество между обществения и частния сектор. Представени бяха сравнителни корупционни данни за Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Румъния, Хърватска и Югославия.

Програма (Чуйте дискусията)

Представянето бе работна закуска в продължение на час и половина, на която присъстваха представители на министерствата на външните работи, на отбраната, и на правосъдието на САЩ, Американската агенция за чуждестранна помощ, Съвета по външните отношения, Световната банка, Делегацията на Европейската комисия, и др. Срещата се състоя в Американската търговска камара във Вашингтон, окръг Колумбия.

 

 

 

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ