Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Работно посещение в Испания: запознаване с испанския опит в установяването на институцията омбудсман
 
От 25 юни до 2 юли 2003 г. в Испания (Мадрид и Барселона) беше проведено работно посещение по програма Институцията Омбудсман. В групата бяха включени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, експерти, ангажирани с подготовката на законодателството и практическото въвеждане на институцията омбудсман в България. По време на своето посещение те се запознаха със законодателната основа и практическите аспекти в дейността на испанския народен защитник и народния защитник на Каталуния. Представени бяха и проблемите във връзка с установяването на институцията омбудсман в България.

В Мадрид участниците се срещнаха с испанския народен защитник Енрике Мухика Херцог, с неговия втори заместник Мануел Агилар Белда, с главния секретар на институцията Мария дел Мар Марти и със служители в канцеларията на народния защитник. Работни срещи бяха проведени и със сътрудниците на народния защитник, отговарящи за различни области от неговата дейност – сигурност и вътрешни работи; правосъдие и домашно насилие; публична администрация; имиграционни и социални проблеми; образование и култура; здравеопазване и социална политика.

Представителите на България изслушаха представянето на годишния доклад на народния защитник пред Сената и се срещнаха и с председателя на смесената Комисия на Сената и Конгреса за отношенията с народния защитник.

В Барселона участниците проведоха редица работни срещи с народния защитник на Каталуния Антон Канеяс, с неговия заместник по правата на децата Жорди Котс, с главния секретар на институцията Елизабет Абейя, с началника на канцеларията на народния защитник Маргарита Куско и с началника на отдела за връзки с обществеността и медиите, както и със служители в институцията.

Наред с представяне на главните характеристики и опита на народния защитник обучението включи и запознаване с историята, състава, правомощията и взаимодействието на основните публични институции на Каталуния. Беше проведена среща с членове на парламентарната комисия за каталунския омбудсман, със заместник-кмета на град Барселона Хосе Игнасио Куерво и с висши представители на автономното правителство на Каталуния.

С посещението бяха поставени добри основи за сътрудничество с народните защитници на Испания и Каталуния в процеса на установяване и утвърждаване на институцията омбудсман в България. В резултат на обучението участниците подготвиха План за действие на основата на партньорство между държавните институции и неправителствените организации за подпомагане на процеса на установяване на институцията омбудсман в страната.План за действие за установяване на институцията омбудсман в България
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ