Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Джоузеф Ралстън посети Центъра за изследване на демокрацията
 
На 19 март 2002 г. генерал Джоузеф Ралстън, Върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, посети Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Ген. Ралстън бе назначен за върховен главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ в Европа през май 2000 г. Ген. Ралстън командва една от деветте командни части в Министерството на отбраната на САЩ. Върховното командване на САЩ в Европа е отговорно за действията на всички американски сухоземни, военновъздушни и военноморски сили на определените им територии в Европа, Азия и Средния Изток.

Придружаван от г-н Майкъл Дърки, съветник по международните въпроси, ген. Ралстън се срещна с д-р Огнян Шентов, президент на ЦИД, посланик Бойко Ноев, директор на Европейската програма на ЦИД и бивш министър на отбраната на България, и г-н Бойко Тодоров, програмен директор в ЦИД.

Основните теми на дискусията бяха потенциалът за сътрудничество на неправителствените организации в глобалната война срещу тероризма. Темата е особено актуална за югоизточна Европа, където новите рискове за сигурността са свързани със стабилността на правителствените институции и капацитета на правоприлагащите органи. В същото време Центъра за изследване на демокрацията и създадената от него мрежа от изследователски организации в региона са развили значителен аналитичен потенциал за свързване на новите предизвикателства пред сигурността с усилията в посока към добро управление в глобален план и с анти-корупционните инициативи в частност (в Центъра се намират секретариатът на националната анти-корупционна инициатива Коалиция 2000 и изпълнителният секретариат на Инициативата за правно развитие в Югоизточна Европа). Вече е развито сътрудничество в тази област между Центъра и Европейския център за изследване на сигурността "Джордж Маршал" в Гармиш-Партенкирхен, Германия. Върховният главнокомандващ насърчи това сътрудничество и подчерта, че приносът на такива усилия в областта на върховенството на закона, могат да допринесат за постигането на целите на американското правителство и съюзниците му в региона по отношение на сигурността.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ