Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Пресконференция за представяне на Доклад за оценка на корупцията 2003
 
На 16 февруари 2004 г. в прес-клуба на БТА се проведе пресконференция за представяне на петия годишен Доклад за оценка на корупцията 2003, изготвен от експерти на Коалиция 2000.

Доклад за оценка на корупцията 2003
Доклад за оценка на корупцията 2002
Доклад за оценка на корупцията 2001
Доклад за оценка на корупцията 2000
Доклад за оценка на корупцията 1999


Система за мониторинг на корупцията на Коалиция 2000 - представяне на Александър Стоянов, Директор на "Витоша рисърч" (MS PowerPoint, 362 kb)

Няма новина на антикорупционния фронт през 2003 г. Нивата на подкупите са на почти същите стойности както през 2002. Това е заключението на годишния доклад на антикорупционната организация Коалиция 2000.
Казано по друг начин, корупцията е станала наше ежедневие и не ни прави впечатление. От друга страна, тя продължава да бъде сред най-болезнените проблеми на българското общество, а за средите на бизнеса е номер 1.
„Непромененото равнище на корупцията се разминава с очакванията на българското общество за подобрение, отбелязват експертите на Коалицията в увода към доклада. „Това развитие сигнализира и за изчерпване ресурса на предприеманите досега антикорупционни мерки. Постигнатите успехи в противодействието срещу корупцията през последните няколко години се дължат предимно на въвеждането на „меки“ форми на противодействие, които ограничават корупцията чрез масиран публичен натиск. По същество обаче не са засегнати дисфункциите в структурната организация на различни сфери на обществото, които пораждат корупционни зависимости.“ Коалиция 2000 извършва мониторинг за равнището на корупцията в българското общество от 1998 г.
Според анализа „проблемът със запазването на институционалната среда на корупцията е особено болезнен от гледна точка на продължаващите процеси на навлизане на организираната престъпност в икономиката на страната. Техен фокус са усилията на представители на неформалната икономика за завоюване на позиции в легалния бизнес и участие в нови инвестиции“.


Вестник "Капитал", 14 февруари 2004 г.

Медиите за пресконференцията и доклада

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ