Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Международен семинар: "Омбудсманът: перспективи и предизвикателства за двадесет и първи век"
 
На 12 - 16 септември 2001 г. в Никозия, Кипър, се проведе международен семинар "Омбудсманът: перспективи и предизвикателства за двадесет и първи век", с който беше отбелязана десетата годишнина от създаването на службата на Пълномощника за администрацията (Омбудсман) в Кипър.

Семинарът имаше за цел провеждане на дискусии на различни теми, между които съвременното състояние, тенденциите и бъдещите предизвикателства, свързани с дейността на омбудсмана, а също и предоставяне на възможност на участниците да посочат проблемите, свръзани с ролята на омбудсмана през двадесет и първи век.

В семинара взеха участие: Европейският омбудсман г-н Якоб Зьодерман, г-жа Елиана Николау, Пълномощник за администрацията на Кипър, Парламентарният пълномощник за администрацията на Обединеното кралство г-н Майкъл Бъкли, Федералният омбудсман на Белгия г-н Пиер-Ив Моне, Финландският парламентарен омбудсман г-н Лаури Лехтимая, д-р Петер Костелка, Член на Съвета на омбудсманите на Австрия, Парламентарният омбудсман на Швеция г-жа Керстин Андре, проф. Олег Миронов, Пълномощник по правата на човека на Руската федерация и Омбудсманът на Гърция проф. Никифорос Диамандурос и Обществения защитник на Грузия г-жа Нана Девдариани.

По време на сименара бяха засегнати съществени въпроси, свързани с развитието на институцията омбудсман в различните държави, като основните теми включваха:

  • Омбудсманът - перспективи и предизвикателства за дведесет и първи век
  • Ефективността на омбудсмана при наблюдаване на административната дейност на държавните органи
  • Демокрацията, отчетността и службата на омбудсмана
  • Преходът от противоречиви и към непротиворечиви подходи - съвременни насоки в развитието на институцията
  • Проактивната, превантивната и образователната роля на омбудсмана
  • Ролята на омбудсмана за балансиране на осъществяването на държавната власт и нейната отчетност

Центърът за изследване на демокрацията беше представен на форума от ръководителя на Правната програма д-р Мария Йорданова и изпълнителния секретар на Коалиция 2000 г-жа Валерия Бухларска.

В течение на семинара бяха създадени множество полезни контакти с омбудсмани както от държави с установени традиции в развитието на институцията Омбудсман, така и от държави, в които тази институция съществува отскоро. Участниците подчертаха значението на институцията омбудсман за изграждането на гражданско общество и изразиха готовността си за разширяване на бъдещото сътрудничество.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ