Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Политиката на САЩ към България след 11 септември - задълбочаващо се партньорство
 

 

 

 m

 

 

 

На 27 юни 2003 г. във Военната академия "Георги С. Раковски" се проведе първата от серия лекции на чуждестранни лектори пред висши служители на органите за сигурност. Лекциите, организирани от Центъра за изследване на демокрацията, имат за цел да поставят въпроси, свързани с "доброто управление" в контекста на новите предизвикателства пред сигурността. Г-н Родерик Мур, заместник ръководител на дипломатическата мисия на САЩ в София, представи гледната точка на правителството на САЩ по отношение на развитието на партньорството между двете страни и проблемите, които страната ни трябва да преодолее.

Г-н Мур, който е работил в посолството на САЩ в България в началото на 90-те години, сподели, че за изминалото десетилетие двустранните отношения са претърпели фундаментална еволюция. В началото на преходния период България е заемала периферно място в стратегическите интереси на САЩ, но след събитията от 11 септември и включването на страната ни в глобалната война срещу тероризма България вече е разглеждана като ключов партньор на САЩ.

Двете основни проблемни области на българския преход продължават да са организираната престъпност и корупцията, тъй като те подкопават общественото доверие и деформират икономиката. Родерик Мур посочи фалшифицирането на пари, трафика на хора и търговията със стоки с възможна двойна употреба като дейности, улесняващи финансирането на престъпните групи. Престъпниците са подкрепяни и от корумпирани чиновници и прокурори.

В отговор на въпросите на представители на Генералния щаб на българските войски, слушатели във Военната академия и журналисти г-н Мур посочи, че правителството на САЩ не подценява провеждането на социални реформи в страната ни и не бива да се налага избор между социалните реформи и борбата с тероризма.

По отношение на статута на Международния наказателен съд г-н Мур заяви, че различията в позициите на двете страни няма да застрашат двустранните взаимоотношения и че американското правителство се надява да сключи споразумение с България за изключване на американски и български граждани от юрисдикцията на съда. Тъй като по този въпрос България подкрепя позицията на Европейския съюз Род Мур подчерта, че САЩ не се противопоставят на стремежа на България да влезе в ЕС, а напротив, подкрепят пълноправното й членство, тъй като очакваната стабилност в страната ще бъде гаранция за стабилността на целия регион.

Виж медийното отразяване на лекцията 

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ