Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Mеждународна конференция: Създаване на институцията омбудсман в България
 
На 24 ноември 2000 г. в Народното събрание в София се проведе международна конференция на тема "Създаване на институцията омбудсман в България". Конференцията беше организирана от Центъра за изследване на демокрацията съвместно с Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и по жалбите и петициите на гражданите, Американската асоциация на юристите - Правна инициатива за Централна и Източна Европа, Съюза на юристите в България.

Конференцията беше открита от председателя на парламентарната група на Съюза на демократичните сили Екатерина Михайлова и председателя на Върховния административен съд Владислав Славов, които подчертаха значението на институцията омбудсман за защита на човешките права.

Омбудсманът на Гърция проф. Никифорос Диамандурос представи гръцкия опит от действието на институцията омбудсман, създадена в Гърция през 1998 г., и направи подробни коментари и препоръки по българския Законопроект за омбудсмана.

Хане Юнкер, експерт в Генералната дирекция по права на човека към Съвета на Европа запозна участниците с дейностите, осъществявани от Съвета на Европа във връзка с институцията омбудсман.

Българският Законопроект за омбудсмана беше представен от членовете на работната група към Центъра за изследване на демокрацията д-р Мария Йорданова, ръководител на Правната програма на Центъра, Борислав Белазелков, съдия във Върховния касационен съд, и д-р Силви Чернев, заместник-председател на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата.

Народния представител и член на Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и по жалбите и петициите на гражданите Анелия Тошкова подчерта ползата от институцията омбудсман за балансиране на отношенията между държавата и обществото.

Опитът на Коалиция 2000 и други неправителствени организации по създаването на местни омбудсмани беше представен от координатора на Коалиция 2000 д-р Живка Дамянова и директора на Центъра за социални практики Евгени Дайнов.

Последвалата дискусия акцентира върху взаимоотношенията между омбудсмана и съдилищата като традиционен механизъм за защита на човешките права, статуса и правомощията на омбудсмана и значениетона личността на първия избран омбудсман за авторитета на институцията.

Конференцията беше закрита от председателя на Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и по жалбите и петициите на гражданите Иван Сунгарски, който даде висока оценка на приноса на неправителствените организации за изготвянето на законопроекта и изрази надеждата си за приемането на един ефективен и работещ закон.

Пълна стенограма от дискусията в PDF (581 kb)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ