Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Представяне на Програмата за развитие на съдебната реформа пред Клуба на заместник-посланиците
 
На 23 февруари 2000 г. в Центъра за изследване на демокрацията се проведе работна среща на тема "Съдебната реформа в България". Срещата е част от инициативата на Клуба на заместник-посланиците и неговия председател г-н Винченцо Челесте за провеждане на серия от дискусии по актуални за страната проблеми.

Инициативата за развитие на съдебната реформа, историята на нейното създаване и извършената за една година работата, бе представена от Мария Йорданова, координатор на Инициативата за развитие на съдебната реформа. Инициативата за развитие на съдебната реформа обединява усилията на осем неправителствени организации, представители на държавни институции и експерти и цели да подкрепи усъвършенстването на правната основа за съдебната реформа у нас като изработи документ - Програма за развитие на съдебната реформа, който формулира основните консенсусни приоритети на реформата:

1. Промени в гражданското право и процес;

2. Промени в наказателното право и процес;

3. Промени в административното право и процес;

4. Реформа в съдебната администрация;

5. Образование и обучение на магистрати;

6. Отваряне на съдебната система към обществото.

Съдия Румен Ненков, председател на 2-ро отделение на Върховния касационен съд, представи основните акценти в разработената Програма за развитие на съдебната реформа. Програмата е допълнение към усилията на българското правителството и цели да подпомогне изграждането на адекватни институции в страната, което е и един от приоритетите в процеса на присъединяването ни към Европейския съюз. Представена бе структурата на съдебната система, подчертана бе необходимостта от реформа в съдебната администрация, осигуряване на текущо обучение на магистрати и съдебни кандидати, повишаване на отговорността на магистратите и изработване на правила за професионално поведение.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ