Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса “Антикорупционно образование”
 

На 4 февруари 2000 г. в Центъра за изследване на демокрацията се проведе кръгла маса на тема “Антикорупционно образование”. Дискусията бе в рамките на Информационно-образователната програма “Чисто бъдеще” и бе посветена на възможностите за въвеждането на образователен антикорупционен модул в различните нива на българската образователна система. В дискусията участваха представители на редица академични институции, държавни и неправителствени организации /СУ, НБУ, УНСС, Специализирана следствена служба, Българска асоциация за регионално развитие, Институт за следдипломна квалификация при УНСС, Дружеството за ООН в България/, както и експерти на Коалиция 2000.

Представен бе и ръкописът на учебно помагало “Антикорупция” под редакцията на консултанта на Коалиция 2000 доцент Антоний Тодоров. То е написано от авторски колектив и съдържа 12 теми, които покриват широк диапазон от корупционни практики, както и антикорупционни механизми и инициативи. Помагалото е предназначено за подготвяния специализиран курс по тази тематика в рамките на учебната програма на Нов български университет.

 

В хода на дискусията беше изказано единодушно одобрение на инициативата за въвеждане, под една или друга форма, на антикорупционно образование в рамките на българската образователна система. Конкретно бяха изказани пожелания за включване на антикорупционни теми в последните два класа на средните училища, като се използва т.нар. “час на класния”. Готовност за въвеждането на подобен специализиран курс или на цикъл лекции по темите на “Антикорупция” изрази доц. Божана Неделчева, изпълнителен директор на Института за следдипломна квалификация при УНСС. Обсъдени бяха и възможности за въвеждане на отделни лекции и в рамките на гимназиалните клубове на Дружеството за ООН в България.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ